1057 > Sundhedsvidenskab

SUNDHED -Når hjernen driller

Ved lektor, ph.d. Thomas Alrik Sørensen, Aalborg Universitet, lektor, MD Arne Møller, Aarhus Universitetshospital, professor, dr.med. Anne Sabers, Rigshospitalet, Københavns Universitet, neuropsykolog, ph.d. Rune Nielsen, Hukommelsesklinikken, Rigshospitalet, Københavns Universitet og lektor, MD, ph.d. Jakob Blicher, Aarhus Universitet

I forbindelse med hjerneugen 2018 sætter Folkeuniversitet igen fokus på hjernen. Hjernen er grundlaget for alt, hvad vi gør og er, fra hvordan vi genkender en ven på en café, husker et særligt ferieminde, og til vores præferencer og personlighed. Derfor kan det have vidtrækkende konsekvenser vores daglige gøren og laden, hvis hjernen får en skade.

Denne forelæsningsrække sætter fokus på hvordan forskellige skader i hjernen påvirker os, og hvilke konsekvenser det har.

En række af Danmarks førende hjerneforskere fortæller her hver om forskellige aspekter ved skader på hjernen.

 1. Traumatisk hjerneskade og forstyrede funktioner (TAS)
  Hvad er traumatisk hjerneskade og hvilke problemstillinger er der forbundet med dette? Hvilke udfordringer er der ved den neuropsykologiske undersøgelse af patienter med hjerneskade?
 2. Billeder af hjernen. Hvordan kan vi visualisere problemer? (AM)
  Indenfor de sidste årtier har vi set teknologiske landevindinger, som giver os en unik mulighed for at undersøge skader på hjernen, både strukturelt, kemisk og funktionelt. I den anden forelæsning vil lektor Arne Møller gennemgå en række forskellige metoder og teknikker til undersøge den levende hjerne. 
 3. Anfaldslidelser. Når hjernen kortslutter (AS)
  Hjernen fungerer normalt efter en fuldstændig styret proces, men pludselige indsættende ændringer i hjernens funktionen vil kunne komme til udtryk som epileptiske anfald, migræneanfald, søvnanfald, besvimelser, angstanfald mm. Anne Sabers vil tale om årsager til anfaldslidelser og deres psykiske og sociale konsekvenser.
 4. Alvorlig hjerneskade. Hvad gør hjernen, og hvad kan du selv gøre? (JB)
  En hjerneskade kan føre til meget alvorlige handikap. Men hvad sker der i hjernen efter en hjerneskade, og hvad kan man selv gøre for at genoptræningen bliver bedst mulig? Hvad har den seneste forskning lært os om genoptræning og hvilke nye teknikker findes der til at forbedre træningen? Hvad vil fremtiden bringe af ny teknologi? Jakob Blicher vil fortælle om skanninger til "tankelæsning" og hjernestyrede robotter.
 5. Neurodegenerative lidelser med fokus på demens (RN)
  I denne forelæsninge vil vi se nærmere på sygdomme, der angriber hjernen, og særligt en af de nok mest kendte former: demens. Her vil Rune Nielsen tale nærmere om, hvilke morfologiske ændringer der er i den demente hjerne og hvorledes disse påvirker hjernens daglige funktion.

 

Læs mere om Thomas Alrik Sørensen

Læs mere om Arne Møller

Læs mere om Anne Sabers

Læs mere om Rune Nielsen

Læs mere om Jakob Blicher

Lukket for tilmelding
Tidspunkt5 ONSDAGE
Kl. 17:15 19:00
(14/3/2018-18/4/2018)
UndervisningsstedCSS - Øster Farimagsgade 5, 1353 København K- 22.0.19 (bygning 22, opg. X, via. Bartholinsgade)Pris:Kr. 550,-
0
Indhold af indkøbskurv
Gå til kassen
Synergi Webbureau Reklamebureau
Persondata information