Kurv
0
Historie

Arktis: Opdagelsesrejser, konvojslag og kold krig

Ved kommandør og militærhistoriker Poul Grooss

Få hele den kronologiske historie om de arktiske områder lige fra Ivan den Grusomme og Christian d. 4. og helt frem til Putin. Forelæsningerne dækker opdagelsesrejser til søs og på land, senere også med luftskibe og fly. De øde og svært beboelige områder mod nord har haft stor betydning i tidens løb på grund af hvalfangst, pelsjagt, ædle metaller, mineraler og senest kul, olie og gas.

Hør den historiske udvikling om udforskningen af de ukendte områder, jagten på Nordøstpassagen og Nordvestpassagen, søvejene nord om henholdsvis Rusland, Canada og Alaska ud til Stillehavet. En del danskere har deltaget i udforskningen af begge ruter, som nu langsomt er ved at være farbare for kommercielle skibe.

De arktiske farvande kom til at spille en afgørende rolle under vestmagternes forsyninger til Sovjetunionen fra 1941 til 1945. Af samme årsag sendte Hitler store dele af sin u-bådsflåde og Luftwaffe til Nordnorge. Endvidere udgjorde de store tyske orlogsskibe så som Scharnhorst og Tirpitz en trussel mod de allierede konvojer med krigsmateriel, mad og andre forsyninger til Sovjetunionen.

Efter 2. Verdenskrig udviklede de to parter i Den Kolde Krig langtrækkende flystyrker, som kunne angribe modparten ad den korteste vej – hen over det arktiske område. Varslingskæder i Arktis skulle advare mod angreb. Senere kom der langtrækkende missiler til, heraf blandt andet missiler i atomdrevne ubåde, som også opererede i de arktiske havområder. Begge parter mistede atomdrevne ubåde under denne langvarige konflikt. Forelæsningerne slutter med den russiske flådes tab af den atomdrevne ubåd Kursk d. 12. august 2000 i Barentshavet.

Arktis: Opdagelsesrejser, konvojslag og kold krig
Kort fra Arctic Centre, University of Lapland

Kursusinfo

Hold: 1022

Startdato: fredag d. 28. oktober 2022

Slutdato: fredag d. 11. november 2022

Tidspunkt: Kl. 14:15 - 16:00

Varighed: 3 fredage

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
fredag d. 28. oktober 2022 Kl. 14:15 - 16:00
2. undervisningsgang
fredag d. 4. november 2022 Kl. 14:15 - 16:00
3. undervisningsgang
fredag d. 11. november 2022 Kl. 14:15 - 16:00

Sted: Studieskolen, Gothersgade 14, 1. sal, 1123 København K Lokale: 101 (1. sal)

Pris: Kr. 390,-

Det maksimale antal der kan tilmeldes er 6

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.