Kurv
0
Historie

Den religiøse rejse. Antik og middelalder

Ved mag.art. Ulla Rald, ph.d. Torben Svendrup og arkæolog, ph.d. Lise Gjedssø Bertelsen

Den religiøse rejse i antik og middelalder var en vigtig del af mange menneskers liv enten ved at de selv rejste kort eller langt, eller hørte beretninger om disse rejser. Det kunne også være en god forretning. De Hellige Tre Kongers rejse til Jesus barnet siges være den første kristne pilgrimsrejse og derfor har vi i 2021 valgt den religiøse rejse som temaet for årets juleseminar.

Kl. 10.15 til 12.00: Før Kristendommen. Religionen var en fast bestanddel af menneskenes liv i Antikken. Guderne kunne spørges til råds i de store orakelhelligdomme som f.eks. Delfi, Dodone og Didyma. Her til valfartede både høj og lav fra alle kanter af den antikke verden. Både Ødipus og kong Kroisos fik lidt dunkle råd. Religiøse festivaler tiltrak folk fra nær og fjern. Man kunne også drage til Asclepios’ helligdomme og overnatte og i drømme få anvist en kur fra guden.


Kl. 12.30 til 14.15: Den kristne pilgrimsrejse. I både oldkirken og middelalderkirken fyldte pilgrimsrejserne meget. Dette indlæg vil beskæftige sig med fire facetter af pilgrimsrejser: De Hellige Tre Konger – Sct. Helenas (kejser Konstantins moder) rejse til Det Hellige Land
Danmark – danske kongeliges pilgrimsrejser – pilgrimsrejser i middelalderens, nogle af disse rejser har sat et blivende aftryk på nogle af vore landsbykirker.


Kl. 14.30 til 16.15: Pilgrimstapetet – om livet, kærligheden og døden langs pilgrimsruten fra Vänern i Sverige til Trondheim i Norge. Igennem 500 år rejste tusindvis af pilgrimme fra Hammarö syd for Karlstad langs Klarälven, Trysilelven og Gaula til Trondheim’s Nidaros Katedral for at besøge Olaf den Helliges grav. Pilgrimmene, som rejste til lands (til fods, på hesteryg, ski og slæde) og til vands (i robåde, på tømmerflåder, med sejlskibe og færger) er bindeleddene imellem de mange fortællinger igennem 1000 år fra før og op til i dag.

Den religiøse rejse. Antik og middelalder
Pilgrim til hest på Pilgrimstapetet, Värmland, Sverige. Foto: Staffan Jofjell

Kursusinfo

Hold: 1020

Startdato: lørdag d. 27. november 2021

Slutdato: lørdag d. 27. november 2021

Tidspunkt: Kl. 10:15 - 16:00

Varighed: 1 lørdag

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
lørdag d. 27. november 2021 Kl. 10:15 - 16:00

Sted: Søndre Campus - Islands Brygge St. (Metro) Emil Holms Kanal 2-8, 2300 Kbh. S Lokale: 23.0.49 (bygning 23, stuen)

Pris: Kr. 300,-

Det maksimale antal der kan tilmeldes er 6

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.