OBS: Vi holder fortsat lukket for undervisning og personlig betjening. Vi arbejder på spændende alternativer i april! Læs mere
Kurv
0
Historie

Hviderusland. Mødested for forskellige kulturer

Ved cand.mag. Jens Jørgen Nielsen

Hviderusland er kaldt Europas sidste diktatur. Siden 1994 har der kun været en præsident, Alexander Lukashenko. Valget i august førte til kæmpedemonstrationer og voldsom kritik fra vestlige lande. Men på trods af, at Hviderusland ligger tæt på os, og er et relativt overskueligt land – i modsætning til Rusland og Ukraine – så er konkret viden om landet ret begrænset i Danmark.

Landet har en ret flertydig og forvirrende historie. Hviderusland blev formelt først en stat for 100 år siden i forbindelse med den russiske revolution. Før da havde Hviderusland været under diverse stormagter: Især Litauen, Polen og den fælles Polsk-litauiske stat.

Senere har det været Rusland, som Hviderusland var underlagt. To ting har især karakteriseret Hviderusland. For det første har der historisk levet forskellige folkeslag, sprog og religioner, romersk-katolikker, ortodokse, jøder m.m. For det andet har det været en krigsskueplads for rigtig mange europæiske krige.     

  1. Fra storfyrst Vjateslav af Polotsk i 1000-tallet over storfyrstedømmet Litauen til den polsk-litauiske stat og det russiske imperium. Forskellige religioner og kulturer: Den ortodokse kristendom, den romersk-katolske kirke (og polsk indflydelse), jødedom m.m. frem til den russiske revolution i 1917. Vi vil også se på hviderussisk malerkunst (Især Marc Chagall og Ell Lissitzky)

  2. Indførelse af sovjetmagt og statsligramme for det hviderussiske folk (og sprog). Rædslerne: Stalinisme og 2. verdenskrig. Efterkrigstidens mønster-sovjetrepublik, der især excellerede inden for landbrug og landbrugsmaskiner. Perestrojka og katastrofen i Tjernobyl bidrog til at undergrave tilliden til sovjetmagten i Hviderusland

  3. Sovjetunionen blev opløst i Belovezhaja beliggende i den vestlige del af Hviderusland. I 1994 kommer A. Lukashenko til magten på et program vendt mod en hviderussisk elite, der følger Jeltsins lynprivatisering i Rusland. Stabiliteten har givet Lukashenko en betydelig opbakning og bidraget til at holde ham ved magten. Vi ser på etableringen af det som mange i Hviderusland opfatter som en succeshistorie, men også de svage punkter i modellen

  4. 2014-2021. Nye udfordringer, forholdet til Rusland, oppositionen. Oppositionen til Lukashenko: den nationalistiske opposition, de liberale kritikere, kirkens rolle, de unge uddannedes position. Præsentation af Svetlana Aleksejevitj, nobelpristager i litteratur

  5. Hviderusland i det geopolitisk spil – og et kig ind i fremtiden. Rusland og Hviderusland er i statsforbund og militær alliance sammen. Perspektiverne i et samarbejde med EU, Kinas rolle i Hviderusland? Måske kunne Hviderusland blive en bro til et bedre samarbejde mellem Rusland og Vesten?          
Hviderusland. Mødested for forskellige kulturer

Kursusinfo

Hold: 1015

Startdato: tirsdag d. 23. februar 2021

Slutdato: tirsdag d. 23. marts 2021

Tidspunkt: Kl. 18:00 - 19:45

Varighed: 5 tirsdage

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
tirsdag d. 23. februar 2021 Kl. 18:00 - 19:45
2. undervisningsgang
tirsdag d. 2. marts 2021 Kl. 18:00 - 19:45
3. undervisningsgang
tirsdag d. 9. marts 2021 Kl. 18:00 - 19:45
4. undervisningsgang
tirsdag d. 16. marts 2021 Kl. 18:00 - 19:45
5. undervisningsgang
tirsdag d. 23. marts 2021 Kl. 18:00 - 19:45

Sted: Studieskolen, Gothersgade 14, 1. sal, 1123 København K Lokale: Lokale 105 (1. sal)

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.