Vi holder fortsat åbent - dog krav om brug af mundbind, når man ikke sidder ned, fra d. 29/10 Læs mere
Kurv
0
Historie

Maria. Jomfru - Mor - Madonna

Ved Ulla Rald mag.art., mag.art., ph.d. Lise Gjedssø Bertelsen og ph.d. Torben Svendrup

Prisen er inkl. kaffe/the, croissant, sandwich og vand

Vær med på dette juleseminar, når vi sætter fokus på Maria gennem tiden.

Antikken: De ældste bevarede fremstillinger af Maria ses på malerier fra katakomberne i Rom allerede fra det 3. årh., samt på kristne sarkofager. Her findes både bebudelsen, Hellig tre Kongers tilbedelse, og Maria som moder. Maria som den ammende moder, kaldet Maria lactans på latin, har helt klare paralleller til de ægyptiske fremstillinger af Isis, der ammer Horusbarnet.

Vikingetiden: Gud og Guds moder hjælpe deres ånd. Således slutter indskriften på den bornholmske runesten Vestermarie 2 - i dag på kirkegård, kirken er indviet til Jomfru Maria, Vor Frue. På Dynnastenen fra Hadeland og på mønt fra skattefund nord for Oslo visualiseres Kristi barndomshistorie, i første tilfælde ved beretningen om Vise Mænd fra Østerland og i sidste ved billede af Madonna siddende med Barnet i favnen.

Dansk middelalder: ”Se mit bryst, som du har diet” siger Jomfru Maria til Kristus i Maria Magdalens kirke i Midtjylland. Et typisk udtryk for senmiddelalderens fromhedsliv. Med cisterciensermunkene kom en intensiv dyrkelse af jomfru Maria til Danmark til Danmark.

Maria var den gode moder der tilgav og hjalp sine børn, hvis de huskede hende. Kristendommen ændrede sig og blev mere tilgivende. Marias fremtrædende position fik også betydning for middelalderens kvinder. Maria var vejen til frelse, det betød at menneskehedens kvinder fik en anden position i samfundet.

 

Kl. 10.15: Maria i antikken (UR)

Kl. 12.00: Frokost

Kl. 12.30: Maria i Vikingetiden (LGB)

Kl. 14.15: Pause

Kl. 14.30: Maria i dansk middelalder (TS)

 

Maria. Jomfru - Mor - Madonna

Kursusinfo

Hold: 1107

Startdato: lørdag d. 28. november 2020

Slutdato: lørdag d. 28. november 2020

Tidspunkt: Kl. 10:15 - 16:00

Varighed: 1 lørdag

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
lørdag d. 28. november 2020 Kl. 10:15 - 16:00

Sted: Søndre Campus - Islands Brygge St. (Metro) Njalsgade 120-140, 2300 Kbh. S Lokale: 23.0.50 (bygning 23, stuen)

Pris: Kr. 490,-

Det maksimale antal der kan tilmeldes er 6

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.