Kurv
0
Historie

Stenalderen i nyt lys Migration, sprog og agerbrug

Ved lektor, ph.d. Rune Iversen, KU

De seneste årtiers gennembrud inden for DNA-forskningen har markant ændret vores syn på den sidste del af stenalderen. Især to store migrationsbølger har haft vidtrækkende konsekvenser for det europæiske kontinent, dets befolkning og de sprog vi taler. Den første bragte agerbruget med sig og havde sin oprindelse i Mellemøsten, den anden introducerede de indoeuropæiske sprog og kom fra de Eurasiske stepper.

Over to forelæsninger skal vi dykke ned i den periode vi kender som bondestenalderen og som i Danmark varede fra ca. 4000-1700 f.v.t. Hovedfokus vil være på Nordeuropa og Skandinavien, men set i et internationalt perspektiv.

Vi kommer til at berøre store emner som befolkningssammensætning, migrationer, epidemier, naturkatastrofer og kulturel forandring. Undervejs kommer vi også til at reflektere over arkæologien i krydsfeltet mellem humaniora og naturvidenskab og vores forståelse af fortiden set fra nutiden. 

Stenalderen i nyt lys
Såkaldt ansigtskar fra Månehøj på Sydsjælland, bondestenalder. Foto: Nationalmuseet

Holdinfo

Hold: 1010

Startdato: mandag d. 31. marts 2025

Slutdato: mandag d. 7. april 2025

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 2 mandage

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
mandag d. 31. marts 2025 Kl. 18:15 - 20:00
2. undervisningsgang
mandag d. 7. april 2025 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: Universitetsbiblioteket i Fiolstræde Fiolstræde 1, 1171 København K Lokale: Bibliotekssalen, st.

Pris: Kr. 280,-

Det maksimale antal der kan tilmeldes er 6

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.