Ved lektor, ph.d. Moritz Schramm, SDU
Det er ikke muligt for alvor at forstå det aktuelle Tyskland uden at inddrage nyere tysk historie og dens betydning for landets syn på sig selv. I modsætning til hvad mange tror, har ikke mindst arven fra nazitiden i lange perioder været omdiskuteret i efterkrigstiden.
Gennem de seneste år er der kommet nye lag på konflikterne og debatterne i Tyskland om landets forhold til sin historiske arv og dens betydning for vor tid. Nye spørgsmål trænger sig på, og flere og flere ytrer sig kritisk overfor den eksisterende erindringskultur. Er den blevet for ritualiseret og ekskluderende overfor bestemte grupper i det mangfoldige samfund i dag? Står erindringen om nazitiden, kolonitiden og DDR-tiden i konkurrence med hinanden og mangler vi måske sågar et helt grundlæggende opgør med arven fra diktaturerne i den øst? Er det på tiden at skabe en ny erindringskultur?
En af landets førende eksperter i nyere tysk historie, Moritz Schramm, giver denne lørdag et indblik i de seneste 80 års skiftende opfattelse af og diskussioner om nazitiden, og skitserer de nye brudlinjer og konflikter, som den aktuelle erindringskultur er præget af. Vi skal ikke mindst se på den såkaldte ’Historikerstrid 2.0.’, der har udfoldet sig siden 2020, og på diskussionerne om ”opfindelsen af DDR” gennem et vesttysk blik.
Holdinfo
Hold: 1025
Startdato: lørdag d. 29. marts 2025
Slutdato: lørdag d. 29. marts 2025
Tidspunkt: Kl. 10:15 - 14:00
Varighed: 1 lørdag
Alle undervisningsgange
lørdag d. 29. marts 2025 Kl. 10:15 - 14:00
Sted: Vartov, Farvergade 27, 1463 København K Lokale: Svend (opgang L, st.)
Pris: Kr. 280,-
Relaterede hold