Kurv
0
Historie

Vinens historie

Ved mag.art. Wolfgang Karl

Kom med på denne rejse gennem vinens historie og smag på udvalgte vine undervejs.

 1. Vinens historie
  I begyndelsen var – vinranken! Hvem er så den første vinbonde? Det kan man slå op i det Gamle Testamente. Men hvem ejer det første patent på vinproduktion? Der er nogle vægmalerier i det Gamle Ægypten, der viser, at de kunne det hele allerede 4000 år siden.
  Og hvad med munkene? Og hvad hedder den specielle vin, som var forbeholdt Ludwig 14., Solkongen? Og så var der dengang i 1800-tallet, hvor næsten alle vinstokke i Frankrig blev dødsdømt pga. en parasit. Der er mange historier at fortælle i vinens historie.
  Vinsmagning: Riesling fra Fritz Willi  & Primitivo fra Trullo di Pezza


 2. Vinens Verdenshistorie
  Vinens historie kan være ledetråden gennem den klassiske europæiske historie og guide os videre til den store, den globaliserede verden f.eks. til Californien, hvor vin til den katolske messe blev dyrket i 1700-tallet. Men også vin til mere profane forlystelser; her voksede vinstokke og brugbare træer til vinfadene.
  I Sydafrika var der efterspørgsel efter en drik, der styrkede søfolket på rejsen til Indien. Vi giver et overblik over vindyrkningen i verdenen dengang og lige nu.
  Vinsmagning: Barbera D’Alba fra Maria Teresa & Cabernet Sauvignon fra Finca Decero Remolinos Vineyards


 3. Frankrig 1940: Nazisterne
  ”At være franskmand betyder at forvare sit fædreland – og sin vin!” (Claude Terrail, ejer af restaurant La Tour d’Argent). Det var også nødvendigt efter det store nederlag mod Nazityskland i 1940. Nazisterne sluttede nemlig ikke fred med ”La grande nation”, men plagede landet med besættelse og plyndring. Göring blæste for jagt, han ville gerne lægge hånden på Frankrigs fine dyre berømte vinsamlinger – noget som de listige Gallere ønskede at forhindre.
  Det er en fortælling, der kan minde om episode fra Asterix eller Allo Allo, men den slår tit om i blodig alvor, noget vi kender fra den danske modstandsbevægelse.
  Vinsmagning: Chardonnay fra Oudin i Chablis  & Le Revere fra Gonnet i Cotes du Rhone

 

De tre foredrag har til fælles, at de har vinen som omdrejningspunkt. Vinene, vi smager til hver forelæsning, er valgt ift. aftenens tema. Der vil være en integreret vinsmagning til hvert foredrag guidet af sommelier Camilla Plougsted. Hvis man skulle blive særligt glad for nogle af vinene, vil det være muligt at bestille vinene efterfølgende med levering til privatadressen.

Vinens historie

Kursusinfo

Hold: 1004

Startdato: torsdag d. 4. november 2021

Slutdato: torsdag d. 18. november 2021

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 3 torsdage

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
torsdag d. 4. november 2021 Kl. 18:15 - 20:00
2. undervisningsgang
torsdag d. 11. november 2021 Kl. 18:15 - 20:00
3. undervisningsgang
torsdag d. 18. november 2021 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: Folkeuniversitetet, Gammel Strand St. (Metro), Læderstræde 34, 2., 1201 Kbh. K Lokale: Auditoriet

Udsolgt

Få besked hvis der bliver plads

Indtast din e-mail, og du vil få besked, hvis der kommer afbud eller der åbnes op for flere pladser.

Du er nu tilmeldt, og vil få besked hvis der åbnes op for yderligere pladser

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.