Kurv
0
Kulturhistorie

Bernina-forelæsning: Georg Brandes, brandesianismen og Studentersamfundet

Ved lektor, ph.d. Torben Jelsbak, KU

Bemærk: Ekstra forelæsning her 

Da Georg Brandes i 1872 udgav sine forelæsninger Hovedstrømninger i det 19de Aarhundredes Litteratur, blev han udsat for en kampagne i den københavnske presse, som ødelagde hans muligheder for en akademisk karriere ved Universitet. Herefter slog han sig ned i Berlin, hvorfra han skabte sig en position som førende europæisk litteraturkritiker.

Da han i 1883 vendte hjem igen, havde meget ændret sig i København. Brandesianismen havde fået vind i sejlene, og det liberale borgerskab og ”det litterære Venstre” havde fundet nye samlingspunkter som Studentersamfundet i Badstuestræde, Café Bernina og fra 1884 dagbladet Politiken. I denne forelæsning vil Torben Jelsbak undersøge betydningen af disse nye sociale samlingspunkter for brandesianismens gennembrud i 1880erne.

Fra åbningen i 1881 og tre årtier frem, dannede Café Bernina på Vimmelskaftet 47 ramme om et af de mest betydningsfulde og kreative miljøer i dansk kulturhistorie. Med Georg Brandes som åndeligt midtpunkt mødtes forfattere, kunstnere og intellektuelle fra hele Skandinavien for at diskutere kunst, moral og politik over et glas Certosa-likør. 

Gennem en række forelæsninger i Berninas historiske lokaler, belyser vi nogle af de centrale kulturpersonligheder, som satte deres præg på den gryende modernitet. Forelæsningerne er blevet til i et samarbejde med Kristeligt Dagblad.

Bernina-forelæsning: Georg Brandes, brandesianismen og Studentersamfundet
Harald Slott-Møller: Georg Brandes på Københavns Universitets talerstol (1889)

Holdinfo

Hold: 1043

Startdato: torsdag d. 8. februar 2024

Slutdato: torsdag d. 8. februar 2024

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 1 torsdag

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
torsdag d. 8. februar 2024 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: Kristeligt Dagblad, Vimmelskaftet 47, 1161 København K Lokale: Bernina-salen, 1. sal

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.