5049 > Filosofi og idehistorie

FILOSOFI OG IDEHISTORIE - Thomas Hobbes’ Leviathan

Ved ph.d. Martin Pasgaard-Westerman

Hobbes' (1588-1679) hovedværk Leviathan (1651) er et mesterværk indenfor den politiske filosofi og har som intet andet værk præget den politisk-filosofiske debat. Den engelske borgerkrig (1642-51) er baggrunden for Hobbes' hypotese om en 'naturtilstand', en alles krig mod alle, hvor hverken ret/uret eller godt/ondt eksisterer. Ud fra en blændende karakteristik af menneskets grundmotiver, nemlig driften til selvopholdelse og ønsket om et glædeligt liv, formulerer han teorien om en samfundspagt, der undgår krigstilstanden.

Muligheden for et menneskeligt fællesskab udledes fra begreberne om en naturret: Enhvers ret til med alle midler at opretholde sit eget liv og en fundamental naturlov: At tilstræbe fred. Men Leviathan er mere end politisk teori. Den er et overflødighedshorn af erkendelsesteoretiske, sprogfilosofiske og religionsfilosofiske refleksioner, der viser Hobbes som en enestående dybsindig iagttager af mennesket.

Litteratur: Hobbes: Leviathan (2008, Informations Forlag). 
OBS! Bogen er desværre udsolgt fra forlaget, men kan købes som e-bog eller lånes på biblioteket. Alternativt kan den muligvis findes antikvarisk


Læs mere om Martin Pasgaard-Westerman her

Lukket for tilmelding
Tidspunkt5 MAN-FREDAG
Kl. 10:15 14:45
(1/7/2019-5/7/2019)
UndervisningsstedFUKBH, Nørre Voldgade 11, 3. sal, 1358 Kbh K Nørreport St. (Metro og S-tog)- BilledetPris:Kr. 1188,-
0
Indhold af indkøbskurv
Gå til kassen
Synergi Webbureau Reklamebureau
Information om cookies