Folkeuniversitetet holder lukket onsdag d. 7/6
Kurv
0
Natur og univers

Arktiske fugle

Ved ornitolog, cand.scient. Jannik Hansen, DIS

I denne forelæsningsrække vil vi se på arktiske fugle og hvilke tilpasninger, de har til livet i Arktis. Både dem der bliver, og dem der trækker sydover, når vinteren kommer.  

 

1. Forelæsning ser vi på, hvilke forhold fuglene skal leve under i Arktis – både om vinteren og om sommeren. Hvad venter trækfuglene, når de ankommer til de arktiske egne? Forskellige arter har forskellige løsninger til at få regnskabet til at gå op. Nogle ankommer med fedtdepoter, andre skal spise sig til en masse energi, før de kan begynde at yngle. Nogle lægger få æg, andre lægger mange. Livet på tundraen; føde, ynglebiologi, rovdyr og klima. 

  

2. forelæsning handler om de arktiske fugles træk. Ny og gammel viden præsenteres. Selvom der er store generelle trækruter, der bruges i store internationale naturbevarelsessammenhænge, er der en masse forskelle mellem arter. Langdistance-, mellemdistance og kortdistancetrækkere. Hvordan holder fuglene til disse træk? Vi ser på eksempler på fugle, der trækker langs kysterne langs den østatlantiske kyst, havtrækkere, trækfugle der trækker inden for Arktis og sub-Arktis, og nogle der trækker på tværs. 

 

3. forelæsning handler om udfordringer og potentielle farer for de arktiske fugle. Klimaforandringer, forurening, forstyrrelser – både i Arktis, på deres trækruter samt deres vinterkvarterer. Ser vi forandringer i bestandene på tundraen? Hvilke faktorer kan vælte billedet for fuglene? Vi ser på eksempler fra flere steder i verden. Muslingetrawling i Vadehavet, landindvinding i det Gule Hav i Østasien, dolkhalefiskeri i Delaware Bay, USA. Menneskets indvirken på fuglenes levevis.

 

Folkeuniversitetet har indgået et samarbejde med IDA (Ingeniørforeningen i Danmark) om udvalgte forelæsninger, bl.a. dette hold. Samarbejdet går ud på fælles markedsføring. Al tilmelding foregår hos Folkeuniversitetet og efter afholdelse sender Folkeuniversitetet en deltagerliste (med navn og e-mail) til IDA, som registrerer antal tilmeldte IDA-medlemmer, og herefter slettes listen. Er du ikke IDA-medlem bliver dine oplysninger således slettet og ikke brugt til noget.
Læs mere om vores it-infrastruktur og sikkerhed på www.fukbh.dk/databeskyttelse

Arktiske fugle

Holdinfo

Hold: 1502

Startdato: mandag d. 23. oktober 2023

Slutdato: mandag d. 6. november 2023

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 3 mandage

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
mandag d. 23. oktober 2023 Kl. 18:15 - 20:00
2. undervisningsgang
mandag d. 30. oktober 2023 Kl. 18:15 - 20:00
3. undervisningsgang
mandag d. 6. november 2023 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: CSS, Øster Farimagsgade 5, 1353 Kbh. K Lokale: 7.0.34 (bygning 7, opgang A)

Tilmelding åbner 12/6 kl. 10

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.