Kurv
0
Natur og univers

H. C. Ørsted: Fysiker, formidler og filosof (online)

Ved seniorforsker, ph.d. Jens Olaf Pepke Pedersen, DTU

Bemærk at det er online-undervisning

H. C. Ørsted er verdenskendt for sin opdagelse af elektromagnetismen, som vi i 2020 kan fejre 200-året for. I sin samtid var han også en af den danske guldalders ledende kulturpersonligheder og aktiv i den filosofiske debat. Ørsted så selv opdagelsen af elektromagnetisme som et resultat af hans romantiske naturfilosofi om at finde naturens urkraft. Han var samtidig en forsker, der forenede en dyb religiøsitet med sin videnskab, og for ham var hele tilværelsen en åbenbaring af guddommelig fornuft, og et af beviserne var netop den sammenhæng, han fandt mellem elektricitet og magnetisme.

Tanken om sammenhæng mellem de forskellige naturfænomener har været en ledetråd i fysikken også før Ørsted, og fysikkens historie kan beskrives som en historie om foreninger. Newtons tyngdelov forenede himmelske og jordiske fænomener, Ørsted forenede elektriske og magnetiske kræfter, og i moderne tid har vi forenet de elektromagnetiske kræfter med de såkaldte svage kernekræfter.

I forelæsningerne belyses Ørsteds opdagelse, nogle af hans filosofiske og religiøse overvejelser, og hvordan udsigterne er til at finde den endelige forenede teori om alting.

 

Læs mere om online-undervisning og find vejledninger

H. C. Ørsted: Fysiker, formidler og filosof (online)
C.A. Jensen: Portræt af naturvidenskabsmanden H.C. Ørsted, 1832-33. Statens Museum for Kunst

Kursusinfo

Hold: 1312

Startdato: tirsdag d. 8. september 2020

Slutdato: tirsdag d. 15. september 2020

Tidspunkt: Kl. 10:15 - 12:00

Varighed: 2 tirsdage

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
tirsdag d. 8. september 2020 Kl. 10:15 - 12:00
2. undervisningsgang
tirsdag d. 15. september 2020 Kl. 10:15 - 12:00

Sted: Online

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.