Ved diplomingeniør Lars William Pedersen og cand.scient. Anna Naemi Willer, begge fra DTU Space
I gamle dage orienterede man sig med et kompas, men har magnetfeltet nogen praktisk betydning for os i dag? Og hvad er det, vi ser, når der er nordlys?
Jordens magnetfelt, som opstår i kernen af Jorden, beskytter os mod stråling fra rummet, ikke mindst fra solen. Selvom Solen har en meget konstant udstråling, som giver os et godt klima på Jorden, så er den ret dynamisk med solpletter og udbrud, som kan sende store mængder partikler mod Jorden. Disse udbrud påvirker magnetfeltet, som både kan give smukke nordlys men også udfald i radiokommunikation og beskadigelse af elnettet.
DTU Space har de sidste par årtier udviklet modeller af Jordens magnetfelt ved hjælp af data fra hundredvis af geomagnetiske observatorier på Jorden og fra satellitter, der måler magnetfeltet rundt om Jorden omkring 400 km. ude i rummet. Disse modeller bruges bl.a. i mobiltelefoner. DTU Space driver en række geomagnetiske stationer i Grønland, Færøerne og Danmark (bl.a. i Brorfelde), og vi står i spidsen for ESA’s Swarm-satellitter.
I forelæsningen fortæller vi om den nyeste forskning på området, men også om historien bag, ikke mindst de danske bidrag. Vi kommer ind på, hvad vi i dag kan måle med droner, fly og satellitter, som kan hjælpe os med at ’se ned’ under Jordens overflade til mineralefterforskning og arkæologi. Og vi ser på ’Space weather awareness’ og hvor sårbar, vores infrastruktur er over for udbrud fra Solen.
Program:
Kl. 19.00-19.15: Velkomst
Kl. 19.15-21.15: Forelæsning (inkl. pause)
Kl. 21.15-22.00: Kig ind til Danmarks største teleskop i Discovery Dome
Observatoriet er en science park, der formidler natur og naturvidenskab til nysgerrige gæster i alle aldre. Stedet ligger i et smukt, bakket overdrevslandskab ved Brorfelde syd for Holbæk og har oprindeligt været et astronomisk forskningscenter under Københavns Universitet. I dag er både naturen, mørket og bygningerne fredede, og dørene er åbne for alle, der har lyst til at kigge forbi.
Folkeuniversitetet har indgået et samarbejde med IDA (Ingeniørforeningen i Danmark) om udvalgte kurser og forelæsninger, bl.a. dette hold. Samarbejdet går ud på fælles markedsføring. Al tilmelding foregår hos Folkeuniversitetet og efter afholdelse sender Folkeuniversitetet en deltagerliste (med navn og e-mail) til IDA, som registrerer antal tilmeldte IDA-medlemmer, og herefter slettes listen. Er du ikke IDA-medlem bliver dine oplysninger således slettet og ikke brugt til noget.
Læs mere om vores it-infrastruktur og sikkerhed på www.fukbh.dk/databeskyttelse

Holdinfo
Hold: 1528
Startdato: torsdag d. 20. april 2023
Slutdato: torsdag d. 20. april 2023
Tidspunkt: Kl. 19:00 - 22:00
Varighed: 1 torsdag
Alle undervisningsgange
torsdag d. 20. april 2023 Kl. 19:00 - 22:00
Sted: Brorfelde Observatorium, Observator Gyldenkernes Vej 3, 4340 Tølløse Lokale: Hovedbygning. Tjek ind Værkstedsbygn. v. P-plads
UdsolgtFå besked hvis der bliver plads
Indtast din e-mail, og du vil få besked, hvis der kommer afbud eller der åbnes op for flere pladser.