Kurv
0
Natur og univers

Rumfart

Ved cand.tech.comm. Thomas Djursing, astrofysiker, ph.d. Michael Linden-Vørnle, DTU Space, afdelingsleder, ph.d. Michael Schultz Rasmussen, DTU Space, seniorforsker, ph.d., Jens Olaf Pepke Pedersen, DTU Space, Gomspace og ph.d.-stipendiat Christina Toldbo, DTU Space

Kursusleder: Medlem af Astronomisk Selskab, journalist Leif Lønsmann

Rumfarten er i vækst i disse år med nye missioner til både Månen, Mars og den Internationale Rumstation ISS. Danske Andreas Mogensen skal igen i Rummet, formentlig i efteråret 2023. Det er anden gang, danskeren skal besøge den internationale rumstation ISS. Denne forelæsningsrække går i dybden med rumfarten og rumforskningen.

 

1) Andreas’ Rumrejse
Danske Andreas Mogensen skal igen i Rummet. I 2015 blev han for første gang opsendt i en russisk Sojuz-raket fra Baikonur i Kazakhstan. Denne gang skal han være den første ikke-amerikanske pilot på SpaceX Crew-7 Dragon, som forventes opsendt fra NASA’s Kennedy Space Center i Florida. Forelæsningen fortæller om missionen og dens betydning for forskningen og for mulige fremtidige bemandede missioner til Månen og Mars.
Forelæser: Thomas Djursing

 

2) Trusler fra Rummet
Meteornedslag, nedstyrtende satellitter, solstorme, UFOer, ’rumaffald’ (space debris), rumkollisioner, stjernekrig. Der er mange mulige trusler fra Rummet. Så sent som i juli styrede kinesiske ’reservedele’ direkte mod Jorden i et ’ukontrolleret nedfald’. Hvor reelle/sandsynlige er disse trusler? Og hvad gøres der for at forebygge dem?
Forelæser: Michael Linden-Vørnle

 

3) Rummet som Jordens spejl
Ofte rummer Rummet den bedste udsigtspost for at få viden om os selv og livet på Jorden. Klima, kystændringer, isens udbredelse, havenes tilstand, hvordan vi bruger vores ressourcer og meget mere kan studeres fra Rummet og give ny indsigt i Jordens tilstand.
Forelæser: Michael Schultz Rasmussen

 

4) Naturlige trusler fra Rummet 
Trusler fra rummet er et eksistensvilkår på en planet. Jorden kan blive ramt af asteroider, og selvom Solen normalt er en fredelig stjerne, sker der med mellemrum voldsomme udbrud, som sender store mængder af partikler ud i solsystemet. Soludbrud er årsagen til de smukke nordlys, men kan også forstyrre GPS-signalerne, så positionsbestemmelser bliver upræcise eller falder helt ud. I værste fald kan et stort udbrud ødelægge satellitter og transformatorer til elforsyningen nede på Jorden. Men jordboerne er ikke helt forsvarsløse overfor rummets kræfter.
Forelæser: Jens Olaf Pepke Pedersen

 

5) Rumrejser set fra Jorden
Fascinationen ved rumfart er knyttet til en række destinationer på Jorden, som har fået ikonisk betydning for tv-seere fra hele Verden: Baikonur er forbundet med Gagarins første rumrejse i 1961 og anvendtes indtil for nyligt som hovedbanegård for rumrejser til den internationale rumstation ISS. Houston er uløseligt forbundet med Apollo og månelandingerne. Men også Kina, Chile, Indien – og steder så forskellige som Fransk Guyana, Nordsverige og sydpolen - rummer destinationer, som er defineret af deres rolle for Rumfarten. Hør om de jordiske ’rum-stationer’ fra én som selv har besøgt en del af dem.
Forelæser: Christina Toldbo

Forelæsningsrækken søges kombineret med muligheden for at rejse til Florida og overvære opsendelsen

 

Folkeuniversitetet har indgået et samarbejde med IDA (Ingeniørforeningen i Danmark) om udvalgte kurser og forelæsninger, bl.a. dette hold. Samarbejdet går ud på fælles markedsføring. Al tilmelding foregår hos Folkeuniversitetet og efter afholdelse sender Folkeuniversitetet en deltagerliste (med navn og e-mail) til IDA, som registrerer antal tilmeldte IDA-medlemmer, og herefter slettes listen. Er du ikke IDA-medlem bliver dine oplysninger således slettet og ikke brugt til noget.
Læs mere om vores it-infrastruktur og sikkerhed på www.fukbh.dk/databeskyttelse

Rumfart

Holdinfo

Hold: 1529

Startdato: mandag d. 20. februar 2023

Slutdato: mandag d. 20. marts 2023

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 5 mandage

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
mandag d. 20. februar 2023 Kl. 18:15 - 20:00
2. undervisningsgang
mandag d. 27. februar 2023 Kl. 18:15 - 20:00
3. undervisningsgang
mandag d. 6. marts 2023 Kl. 18:15 - 20:00
4. undervisningsgang
mandag d. 13. marts 2023 Kl. 18:15 - 20:00
5. undervisningsgang
mandag d. 20. marts 2023 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: Søndre Campus - Islands Brygge St. (Metro) Emil Holms Kanal 2-8, 2300 Kbh. S Lokale: 23.0.49 (bygning 23, stuen)

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.