Kurv
0
Natur og univers

Rumrejser - før, nu og i fremtiden

Ved seniorkonsulent og CEO Flemming Hansen, RadioLab Consulting, lektor, ph.d. Jes Kristian Jørgensen, Niels Bohr Institutet, astrofysiker, ph.d. og chefkonsulent Michael Linden-Vørnle, DTU Space, Technology manager, ph.d. Michael I. Andersen, Niels Bohr Institutet og Ansvarlig for den danske deltagelse i Euclid-missionen, ph.d., postdoc Rasmus Handberg, Aarhus Universitet. Tilrettelagt af Leif Lønsmann, The Crowd og astrofysiker, ph.d. og chefkonsulent, Michael Linden-Vørnle, DTU Space

Den 12.april 1961 overraskede Sovjetunionen resten af verden ved at sende det første menneske i kredsløb om Jorden i en rumkapsel. Det skete fra den sovjetiske kosmodrom i Baikonur, midt på de øde stepper i sovjetrepublikken Kazakhstan. Yurij Gagarin tilbragte kun få timer i Rummet, men indskrev sig som den første og største pioner i rumfartens historie.

Kosmodromen i Baikonur findes stadig. Og der sendes stadig raketter op fra den historiske affyringsrampe. Det er herfra, astronauter og kosmonauter fra hele verden sendes op til den Internationale Rumstation ISS, herunder vores egen Andreas Mogensen, der lettede med en Soyuz raket den 2. september 2015.

I denne forelæsningsrække kortlægger vi, med udgangspunkt i Baikonur, rumfartens historie fra Gagarin til den danske astronaut Andreas Mogensen. Vi skal bl.a. se på, hvordan rumfarten og rumforskningen har givet os helt nye muligheder for at studere universet.

Forelæsningsrækken arrangeres i samarbejde med Astronomisk Selskab, og kan kombineres med en unik chance for at opleve en bemandet raketopsendelse fra Baikonur, arrangeret af Atlantis Rejser. Rejsen med Atlantis Rejser planlægges gennemført i perioden den 3.-10. april 2021. 

BEMÆRK ÆNDRING I DATOERNE FOR DEN PLANLAGTE REJSE TIL BAIKONUR: Pga. Corona bliver det ikke muligt at overvære raketopsendelsen fra Baikonur i oktober som først forventet. Datoerne er nu ændret til april 2021 med forbehold for ændringer.

  1. Fra Gagarin til Mogensen - bemandede rummissioner og deres bidrag til videnskaben (FH)
  2. Det kolde og støvede univers - infrarøde øjne i rummet (JKJ)
  3. Vores fremtid i rummet - rumforskning og rumfart i de kommende årtier (MLV)
  4. Mørkt stof og mørk energi i fokus - Europas rummission Euclid (MIA)
  5. Syngende stjerner og exoplaneter - rumteleskoperne Kepler og TESS (RH)

 

 

Folkeuniversitetet har indgået et samarbejde med IDA (Ingeniørforeningen i Danmark) om udvalgte kurser og forelæsninger, bl.a. dette hold. Samarbejdet går ud på fælles markedsføring. Al tilmelding foregår hos Folkeuniversitetet og efter afholdelse sender Folkeuniversitetet en deltagerliste (med navn og e-mail) til IDA, som registrerer antal tilmeldte IDA-medlemmer, og herefter slettes listen. Er du ikke IDA-medlem bliver dine oplysninger således slettet og ikke brugt til noget.

Læs mere om vores it-infrastruktur og sikkerhed på 
www.fukbh.dk/databeskyttelse   

Rumrejser - før, nu og i fremtiden

Kursusinfo

Hold: 1070

Startdato: mandag d. 31. august 2020

Slutdato: mandag d. 28. september 2020

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 5 mandage

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
mandag d. 31. august 2020 Kl. 18:15 - 20:00
2. undervisningsgang
mandag d. 7. september 2020 Kl. 18:15 - 20:00
3. undervisningsgang
mandag d. 14. september 2020 Kl. 18:15 - 20:00
4. undervisningsgang
mandag d. 21. september 2020 Kl. 18:15 - 20:00
5. undervisningsgang
mandag d. 28. september 2020 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: CSS Gammeltoftsgade 15, 1353 Kbh. K Lokale: 35.-1.05 (bygning 35, kælderen)

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.