Kurv
0
Natur og univers

Storme i rummet

Ved seniorforsker, ph.d. Jens Olaf Pepke Pedersen, DTU Space

Natten mellem den 1. og 2. september 1859 oplyste fantastiske nordlys det meste af Jorden. Sceneriet var så overvældende, at mange af tilskuerne ikke kunne sætte ord på oplevelsen. Samtidig fortalte telegrafister, at store gnister sprang fra deres kabler. I dag ved vi, at Jorden blev ramt af et usædvanlig voldsomt soludbrud, hvor store mængder ladede partikler trænger gennem Jordens magnetfelt og skaber en solstorm. Heldigvis er der langt imellem de store udbrud, men selv mindre udbrud påvirker både kommunikation og GPS-signaler, og de store udbrud udgør en risiko for elforsyningen samt de tusindvis af satellitter, som i dag udgør en kritisk infrastruktur. I forelæsningen vil vi se på de store soludbrud, de mulige konsekvenser, og hvad vi kan gøre for at afbøde dem.  

1. Solens udbrud
2. Påvirkningen af Jorden

Folkeuniversitetet har indgået et samarbejde med IDA (Ingeniørforeningen i Danmark) om udvalgte kurser og forelæsninger, bl.a. dette hold. Samarbejdet går ud på fælles markedsføring. Al tilmelding foregår hos Folkeuniversitetet og efter afholdelse sender Folkeuniversitetet en deltagerliste (med navn og e-mail) til IDA, som registrerer antal tilmeldte IDA-medlemmer, og herefter slettes listen. Er du ikke IDA-medlem bliver dine oplysninger således slettet og ikke brugt til noget.
Læs mere om vores it-infrastruktur og sikkerhed på www.fukbh.dk/databeskyttelse

Storme i rummet
Jens Olaf Pepke Pedersen

Holdinfo

Hold: 1518

Startdato: torsdag d. 9. februar 2023

Slutdato: torsdag d. 16. februar 2023

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 2 torsdage

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
torsdag d. 9. februar 2023 Kl. 18:15 - 20:00
2. undervisningsgang
torsdag d. 16. februar 2023 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: CSS, Øster Farimagsgade 5, 1353 Kbh. K Lokale: 2.0.63 (bygning 2, opgang D)

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.