Kurv
0
Rundvisning og byvandring

Stormen på København 1659

Ved cand.scient.soc. Allan Spangsberg Nielsen

OBS! Vi går en del i parker og på grusstier med stigninger, så kørestol/svært gangbesværede anbefales ikke ikke denne byvandring

Efter Karl Gustav og hans svenske hærs blitzkrig over isen fra Fredericia hele vejen til Sjælland, og den ydmygende og nærmest udslettende fred ved Roskilde 1658, var der ingen der troede, at København og Danmark under Frederik d. 3 ville overleve et nyt angreb fra svenskerne. Men Frederik d. 3. sagde de skæbnesvangre ord: ”Jeg vil dø i min rede”, og Københavns befolkning valgte at følge ham.

Det blev til næsten to års belejring, og et skæbnesvangert svensk stormløb i vinteren 1659, hvor Danmarks overlevelse stod på spil. Men den svenske hær blev næsten blev nedkæmpet i hvad der blev én af de største svenske militær nederlag i samtiden.

Vi kigger på sporene fra krigen, og hvor de centrale begivenheder foregik, både fra belejringen, stormen og den senere indførelse af enevælden, som blev et resultat af krigen. På vejen får vi historier om livet i den belejrede by, både blandt soldater og borgere, samt deres modstandere ude i ”Carlstad” i Brønshøj torv, herunder ikke mindst den ”dovne” svenske spion, der måske kostede Sverige sejren!

Turen går fra det gamle voldsanlæg ved Israels Plads, hvor vi kan se lidt af det militæranlæg, der skulle stoppe svenskerne, over den gamle byport på Rådhuspladsen, tæt på stedet for det berømte udfald af studenter og gøngerne, til stedet for hovedangrebet ved Stormgade, og endeligt det ”skjulte” mindesmærke på Christiansborg.

Stormen på København 1659

Kursusinfo

Hold: 1236

Startdato: lørdag d. 17. september 2022

Slutdato: lørdag d. 17. september 2022

Tidspunkt: Kl. 11:00 - 12:30

Varighed: 1 lørdag

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
lørdag d. 17. september 2022 Kl. 11:00 - 12:30

Sted: Israels Plads, 1361 Kbh. K. Mødested: V. udsigtsstedet over H.C. Ørstedsparken. Slutsted: Christiansborg Slotsplads

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.