Ved seniorforsker, ph.d. Flemming Splidsboel Hansen, DIIS, lektor, ph.d. Birgitte Beck Pristed, AU og journalist, chefredaktør Flemming Rose, moderator: Litteraturredaktør, cand.phil. Jes Stein Pedersen, Politiken
Ruslands angreb på Ukraine har dramatiske konsekvenser på mange områder, og der er brug for konstant oplysning om, hvad der foregår på slagmarken og bag kulisserne. Hvad betyder krigen for de mennesker, den går ud over, og hvad der skal til for at genoprette fred og sikkerhed i fremtiden? På denne temalørdag forsøger vi at trænge dybere ind i krigens presserende spørgsmål. Det sker både gennem ekspertoplæg og debat.
Program
11.00-11.10: Velkomst og introduktion af temalørdagens deltagere (JSP)
11.10-11.25: Politisk tænkning og kultur i Putins Rusland (FSH)
11.25-11.40: Krigens børn (BBP)
11.40-11.55: Hvordan vil vi i fremtiden se tilbage på krigen? (FR)
11.55-12.30: Frokost
12.30-13.30: Paneldebat med mulighed for spørgsmål fra publikum (JSP,FSH,BBP og FR)
Flemming Splidsboel, seniorforsker ved DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier.
Ruslands præsident Vladimir Putin har efter invasionen af Ukraine radikaliseret sit i forvejen stærkt undertrykkende styre. Oplægget ser på den idemæssige baggrund for det putinistiske styre, på den seneste radikalisering og på udsigterne for et regimeskifte, herunder en ændring i de grundlæggende normer i det russiske samfund.
Birgitte Beck Pristed, lektor, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet. Forsker i russisk kultur, herunder børnebøger, læsesociologi og mediehistorie.
Oplægget vil sætte fokus på krigens børn. Hvilke konsekvenser har krigen for fordrevne ukrainske børn, og hvad betyder ideologiseringen af skolegangen for russiske børn og unge – og deres forældre? Hvor effektiv er propagandaen? Kan vi stole på meningsmålinger blandt russere om deres holdninger til krigen eller støtte til Putin?
Flemming Rose, chefredaktør på Frihedsbrevet, hvor han skriver det ugentlige nyhedsbrev Fri Tænkning og er medvært på podcasten Fri Ukraine. Han er uddannet i russisk sprog og litteratur og har været Moskva-korrespondent for både Berlingske og Jyllands-Posten. Før da arbejdede han som russisk tolk i Dansk Flygtningehjælp.
Rose kommer med et bud på, hvordan historikerne om 50 år vil se tilbage på krigen og forklare, hvorfor den brød ud, og hvordan den forvandlede Rusland, Ukraine og Europa.
Moderator er Jes Stein Pedersen, litteraturredaktør ved Politiken, tidligere vært for Deadline 2. sektion på DR2.

Holdinfo
Hold: 1117
Startdato: lørdag d. 11. februar 2023
Slutdato: lørdag d. 11. februar 2023
Tidspunkt: Kl. 11:00 - 13:30
Varighed: 1 lørdag
Alle undervisningsgange
lørdag d. 11. februar 2023 Kl. 11:00 - 13:30
Sted: Søndre Campus - Islands Brygge St. (Metro) Emil Holms Kanal 2-8, 2300 Kbh. S Lokale: 23.0.50 (bygning 23, stuen)