Kurv
0

Kunst på Folkeuniversitetet i København


Farver, symboler, stilarter, perioder og fascinerende fortællinger i malerier, skulpturer, fotografi og meget mere. Det er alt sammen en del af kunstens vidunderlige verden, som du kan udforske her på Folkeuniversitetet i København. 

I filmen møder du vores dygtige underviser Birgitte Zacho, der hvert semester udbyder flere forskellige spændende kunstkurser. Nedenfor kan du se de hold, hun udbyder i efteråret 2021, samt en række andre udvalgte hold fra efterårsprogrammet. Hvis du vil se vores samlede udbud af kurser, forelæsninger og rundvisninger i faget kunst, arkitektur og design, skal du klikke her.

Farver, farver, farver!
Farver spiller en kæmpe rolle i kunsten, og kunstnere har til alle tider stræbt efter de perfekte farver og skubbet til udviklingen mod en stadig større palet. På dette kursus går vi på opdagelse i denne farvernes verden og udforsker både materialer og betydninger op gennem kunstens historie. Ved Birgitte Zacho.

Guldalderens ansigt (online)
I den danske guldalder oplever portrætkunsten en markant vækst. Et større købestærkt og selvbevidst publikum ønsker deres ansigtstræk foreviget. Bliv klogere på, hvordan portrætgenren indgår i en borgerliggørelse af samfundet, og hvordan netop denne genre kommer til at spille en afgørende rolle i visualiseringen af en række konstruktioner, der fortsat gør sig gældende – kunstnergeniet, kernefamiliens lyksaligheder etc. Ved Birgitte Zacho.

Anne Marie Carl-Nielsen: En lille kæmpe
Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af vores mest banebrydende kvindelige billedhuggere og præsenteres dette efterår på en stor udstilling på Glyptoteket. Kurset dykker ned i hendes store produktion, der spænder fra små, indtagende og charmerende dyrestudier til de store monumenter som rytterstatuen af Christian IX på Christiansborgs Slotsplads og monumentet for Carl Nielsen på Grønningen i København. Ved Birgitte Zacho.

Edouard Manet: Modernitetens fader
I 1860’erne og 1870’erne opstod det moderne Paris med boulevarder, caféer, parker og forlystelsessteder. I en periode hvor Paris forvandles, forvandler Édouard Manet også maleriet. Formelt set var Manet ikke en del af gruppen af impressionister, men hans fortolkning af realismen fik stor indflydelse på den yngre generation af kunstnere – og på kunstnere lige siden. Ved Birgitte Zacho.

Kvindernes kunsthistorie
Det har ikke altid været nemt for kvinder at træde ind i den mandsdominerede kunstverden, hvor datidens kønsroller havde dømt dem ude på forhånd. På kurset kommer vi omkring kendte kunstnere som Angelika Kauffmann, Berthe Morisot og Frida Kahlo, men trækker også glemte perler frem, så vi får et overblik over denne historisk set underkendte gruppe af kunstnere: Kvinderne. Ved Birgitte Zacho.

Grundmodul 2: Renæssance, barok og rokoko
Perioden udgør kunstens ’store tradition’, der fastholder en naturalisme i udformningen af de afbildede figurer og genstande. Hør om kunstnere som Botticelli, Leonardo da Vinci, Rubens og Fragonard. Ved Birgitte Zacho.

Kunsthistorien med store strøg
Hvad er karakteristisk for de forskellige perioder, der tilsammen udgør den vestlige kunsthistorie? Få en kronologisk gennemgang af kunsthistoriens mest betydningsfulde perioder, lige fra renæssancen til samtidskunsten, hør om tidernes skiftende stilarter, og bliv introduceret til nogle af kunsthistoriens største ikoniske værker. Ved Birgitte Zach m.fl. 

Kunstnerpar - i medgang og modgang
"Bag enhver succesfuld mand står en stærk kvinde”. Dette ordsprog kommer også til udtryk i kunstens verden, hvor mange kvinder har stået i skyggen af deres mænd, skønt de selv var yderst talentfulde kunstnere. I denne forelæsningsrække skal vi høre om en række velkendte og nærmest ikoniske danske kunstnerpar. Ved Tea Baark Mairey m.fl. 

Caravaggio: Hans kunst, tid og efterfølgere
Caravaggio skabte egenhændigt en ny stil, som både begejstrede og foruroligede i hans samtid. Han er kendt for sine højdramatiske barokke billeder udført i ekstrem realisme. Dette gjorde hans værker populære, men skabte også modstand og diskussion om kunstens rolle og virkemidler. På kurset ser vi nærmere på hans liv og karriere samt på en håndfuld af hans efterfølgere. Ved Philip Pihl. 

En dybere betydning? Motiver og symboler i Europæisk kunst
Hvad står Herkules for? Hvad betyder et blomstermaleri? Og hvorfor er Jomfru Maria iført rødt og blåt? Dette kursus stiller skarpt på nogle af kunsthistoriens mest brugte motiver og symboler samt på årsagerne til deres popularitet i bestemte perioder og geografiske områder. Ved Mathilde Teglgaard Nielsen.

Kunstens materialer og teknikker - hvad kan de lære os?
Et værks materialer og teknikker er udvalgt med omhu af kunstneren, og pigmenter, maleunderlag, overmalinger mm. rummer mange vigtige informationer om værket, dets skabelse, betydning, "livshistorie" og bevaring - det skal vi fordybe os i på dette kursus. Ved Mathilde Teglgaard Nielsen.

Billedanalyse 1 og Billedanalyse 2
Kurset "Billedanalyse 1" giver dig nogle enkle billedanalytiske redskaber, der gør det nemmere at analysere og italesætte billedkunst med fokus på billedets formsprog og virkemidler som stil og teknik, geometriske og organiske linjer, former og flader, perspektiv og synsvinkel, lys og skygge samt farvernes virkning. Kurset "Billedanalyse 2" består dels af teoretiske oplæg, dels af praktiske øvelser, hvor vi undersøger analysemetodernes anvendelighed på forskellige typer af kunstværker. Ved Helene Lykke Evers. 

Skønvirke: Billedkunstnernes udtryk
De mange kendte, danske kunstnere fra slutningen af 1800-tallet fik inspiration fra andre himmelstrøg: Japonisme, Arts and Crafts, jugendstil, art nouveau samt forskellige, udenlandske kunstnerne, der brød de klassiske rammer. Herhjemme blev det til skønvirkestilen, hvor blandt andre Thorvald Bindesbøll, J.F. Willumsen og Svend Hammershøi var markante navne. Ved Vibeke Sandby. 

Kunsthistorien fra fem forskellige vinkler
Dette kursus kommer vidt omkring i kunsthistorien via fem temaer, der er blevet skildret på forskellige måder af mange forskellige kunstnere fra antikken til i dag: Naturen, byen, kærligheden, galskaben, døden. Ved Amalie Grubb Martinussen. 

Rembrandt og den hollandske guldalder
Kunsten der udsprang af det 17. århundredes Holland kaldes med rette for den hollandske guldalder, for der er tale om noget af det ypperste og mest charmerende i vesteuropæisk malerkunst. Rembrandt van Rijn (1606-1669) er kursets hovedskikkelse, men store mestre som Vermeer, Frans Hals, Jacob van Ruisdael og Jan Steen og andre vil også blive behandlet grundigt på dette kursus. Ved Rasmus Chr. Olsen. 

Thorvaldsens malerisamling: En attraktion i datidens Rom
Denne forelæsning tager udgangspunkt i udstillingen ”Længsler. Thorvaldsens italienske malerier” for at stille skarpt på billedhuggeren Bertel Thorvaldsens (1770-1844) interesse for malerkunst. Ved museumsinspektør, mag.art. Laila Skjøthaug

Amerikansk kunst i 300 år
Mange af de ismer, der har afløst hinanden i hurtigt tempo efter 2. Verdenskrig, har haft deres udspring i USA – blandt andet så forskellige kunstformer som pop art og land art – men med det nye årtusinde er det store spørgsmål blevet: Er der noget, der hedder amerikansk kunst, eller er samtidskunsten blevet global? Ved cand.mag. Birthe Svenstrup

Kunstens genklang
Over to forelæsninger gennemgås en række – både nutidige og ældre – kunstværker, der er udført med det ene formål, at beskueren skal blive mødt med et værdigt udtryk, der rummer forståelse og genklang for vores menneskelighed i hele dens udstrækning. Ved cand.scient. og cand.mag. Nette Børkdal Ebbesen

Omkring Ib Spang Olsen 1921-2021
I forbindelse med en udstilling på Nivaagaards Malerisamling, vil vi til denne forelæsning se på det eventyrlige univers, Ib Spang Olsen har åbnet for os. Ved cand.mag. Jette Lundstrøm

Abstrakt kunst - hvad går det ud på? (online)
Kurset gennemgår den abstrakte kunsts historie og undersøger de meget forskellige mål med abstraktionen, hos bl.a. Hilma af Klint, Annie Besant, Kandinsky, Malevich, Klee, Mondrian, Joseph og Anni Albers, Rothko, Pollock og Eva Hesse. Ved cand.mag. Mathilde Teglgaard Nielsen

Vilhelm Hammershøi og det gådefulde (online)
Kurset kommer omkring Hammershøis enestående værk og går tæt på hans gådefulde og æstetiske malerier, der udfordrede samtiden og i dag har stor international anerkendelse. Ved mag.art. Tea Baark Mairey

Dansk kunst: Fra det moderne gennembrud til i dag
På kurset går vi tæt på strømninger, sammenslutninger og enere i dansk kunst fra ca. 1880 og frem til i dag; en voldsom brydningstid, der til stadighed fordrer fornyelse i kunsten. Ved cand.mag. Mathilde Teglgaard Nielsen

Kom indenfor: Interiøret i kunsten
På kurset bydes I indenfor i maleriets rum. Der undersøges interiører fra Vermeer, Chardin, dansk guldalder, impressionisme, skagensmalerne og bl.a. Munch og Hammershøi, såvel som de franske intimister: Bonnard, Vuillard, og Vallotton. Ved mag.art. Tea Baark Mairey

Auguste Rodin og Camille Claudel: Kunsten, kærligheden og lidenskaben 
Kurset handler om Rodins og Camille Claudels liv og kunst, deres kærlighed og lidenskab. Ved mag.art. Tea Baark Mairey

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.