Kurv
0
Ekskursioner og byvandringer

Slagtere, gøglere og forlystelser på Vesterbro

Ved cand.phil. Hanne Fabricius

I 1577 forbød rigshofmester Valkendorf slagterne at slagte deres kvæg inden for Københavns befæstning, fordi han mente, at det var sygdomsfremkaldende og urenligt. Valkendorf opførte et slagtehus uden for Vesterport og en række slagterboder, og efterhånden flyttede slagterne ud på Vesterbro, hvor de slog sig ned langs med den gamle landevej, som førte ind til Vesterport.

Dette blev startskuddet til, at Vesterbro udviklede sig til et livligt slagter-og forlystelsesområde. For i kølvandet på slagterne fulgte garverne, skinderne, lysestøberne, skomagerne og selvfølgelig værtshusene, fordi slagterne drak lidkøb hver eneste gang, de havde afsluttet en handel. Omkring år 1800 lå værtshusene på datidens Vesterbrogade nærmest side om side og ofte slået sammen med en slagtergård.

I 1700-tallet lå der mange store forlystelseshaver langs med Vesterbrogade kun adskilt af værtshuse og slagtergårde. Om søndagen pakkede de københavnske familier madpakker og børn i små trækvogne og drog ud på Vesterbro, hvor de nød dagen med at gynge, spise og spille på de mange keglebaner.

I de lune sommeraftener overnattede gæsterne fra Dyrehavsbakken i de mange gæstgiverier. Det vil sige dem, som ikke nåede at komme inden for byens porte, før de blev lukket og låst.

Gennem tre byvandringer skal vi på sporet på af Vesterbros historie, hvor I skal høre om livet og forlystelserne med gæstgiverierne, beværtningerne, ølhallerne, dansesaloner, sangerindepavillioner, varieteerne, artisterne, de skumle knejper og Vesterbros Morskabsteater, hvor den italienske familie Cassorti for første gang opførte pantomimen med Pjerrot.

Vi skal bl.a. se Enghave Parken, to gamle dansesaloner og den kongelige Skydebanehave, hvor byens fine og fornemme herrer hvert år skød efter papegøjen. Men I skal også høre om, hvad der skete, da man i 1852 flyttede den militære demarkationslinje, og i 1856 rev byportene ned, inden man i 1870 til sidst nedlagde Københavns befæstning.

 

1. gang: Tobak, slagtergårde og bødlen på Vesterbro.

Mødested: Enghaveparken lige indenfor porten på Enghavevej

Slutsted: Valdemarsgade v. Matthæus Kirken

 

2. gang: Det Lystige Vesterbro til den Sorte Ørn: Valkyrien, Thors Ølhalle og den Grønne Dame.

Mødested: Vesterbrogade på hjørnet af Helgolandsgade

Slutsted: Vesterbrogade 72

 

3. Slagtere, den Stinkende Rosenå og en kongedatters hemmelighed.

Mødested: Vesterbros Torv.

Slutsted: Halmtorvet.

 

Læs mere om Vesterbros og Københavns historie i Hanne Fabricius´ bøger:

  • Istedgade. Porten til Vesterbro. Tyra 2014.
  • Københavns forunderlige historie: Liv, lyst og lort fra oldtid til nutid. Turbine 2021

Se: https://tyra.dk/

Slagtere, gøglere og forlystelser på Vesterbro
Ølhallen, Vesterbro. Foto: Hanne fabricius

Holdinfo

Hold: 1909

Startdato: mandag d. 5. maj 2025

Slutdato: mandag d. 19. maj 2025

Tidspunkt: Kl. 11:00 - 12:30

Varighed: 3 mandage

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
mandag d. 5. maj 2025 Kl. 11:00 - 12:30
2. undervisningsgang
mandag d. 12. maj 2025 Kl. 11:00 - 12:30
3. undervisningsgang
mandag d. 19. maj 2025 Kl. 11:00 - 12:30

Sted: Byvandring, Mødested: Enghaveparken, indgang fra Enghavevej

Pris: Kr. 540,-

Det maksimale antal der kan tilmeldes er 6

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.