Ved museumsinspektør, cand.arch. Peter Kristiansen, museumsinspektør, cand.mag. Jesper Munk Andersen, museumsinspektør og H.M. Kongens Håndbibliotekar, ph.d. Michael Bøgh Rasmussen, og museumsinspektør, ph.d. Kristoffer Schmidt, alle fra Den Kongelige Samling
De kongelige samlinger rummer ikke bare nogle af Europas smukkeste, sjældneste og mest fascinerende genstande, men fortæller også, sammen med de bygninger de huses i, en sammenhængende fortælling om Danmarks historie. I løbet af denne forelæsningsrække fordyber vi os i de forskellige samlinger og historierne bag.
1. Intro til samlingerne og Rosenborg Slot. Allerede i 1838 åbnede Rosenborg sine døre for publikum, som en af de ældste offentligt tilgængelige samlinger i Danmark, hvor man kan vandre gennem den kongelige danmarkshistorie fra renæssancen og frem. Men den museale historie går helt tilbage til 1658 og Frederik d. 3.s interesse for historie, der bl.a. førte til grundlæggelsen af Kunstkammeret og Det Kongelige Bibliotek. (PK)
2. Kongelige regalier og kronjuveler. En sand skat af kostbare sten og fornemt ædelmetal, udstillet til daglig i Skatkammeret under Rosenborg Slot når de ikke benyttes af Kongehuset. Kronjuvelerne bæres et par gange om året ved store begivenheder i Kongehuset mens regalierne kun er i brug en enkel gang i hver monarks regeringstid. Disse kostbare genstande er ikke alene blevet synonym med det danske kongehus’ kontinuitet og ælde, men også et billedet på den danske stat. (PK og JMA)
3. H.M. Kongens Håndbibliotek. Kongehusets eget bibliotek er ikke blot er et af de ældste, men også et af de største private biblioteker i Danmark med en bogsamling på over 100.000 bind samt mange tusinde landkort, tegninger, fotografier og musik. Endelig gemmer Håndbiblioteket på både enestående gaver og kostbare sjældenheder fra de seneste 500 år. (MBR)
4. Amalienborg, nyere kongehushistorie og indsamlingsstrategi i dag. I 1994 åbnede Amalienborgmuseet og hermed fik Den Kongelige Samling en passende ramme for udfoldelse af den nyere historie om det danske kongehus fra Christian d. 9.s tiltrædelse i 1863 og foreløbig frem til Frederik d. 9. – en dramatisk periode, der ikke bare har omfattet verdenskrige og fremkomsten af nye medier og teknologier, men også, efter 1920, en bevidst partipolitisk neutral rolle for kongehuset at udfylde. (JMA)
5. Historierne bag samlingerne. Blandt mange af de genstande, som Den Kongelige Samling i dag formidler, knytter der sig nogle fantastiske fortællinger, som har givet genstandene en ikonisk status: Christian 4.s blodplettet tøj, narhvalstronen, de tre sølvløver og mange flere. Nogle af disse historier er, så at sige, blevet bedre og bedre med årene for til slut at være direkte historisk ukorrekte. Gennem en række nedslagspunkter stilles spørgsmålstegn ved disse fantastiske men misvisende fortællinger og udfolder historien om andre mere oversete genstande fra samlingen. (KS)
Denne forelæsningsrække er blevet til i et samarbejde med Den Kongelige Samling.

Holdinfo
Hold: 1045
Startdato: tirsdag d. 2. september 2025
Slutdato: tirsdag d. 30. september 2025
Tidspunkt: Kl. 15:45 - 17:30
Varighed: 5 tirsdage
Alle undervisningsgange
tirsdag d. 2. september 2025 Kl. 15:45 - 17:30
tirsdag d. 9. september 2025 Kl. 15:45 - 17:30
tirsdag d. 16. september 2025 Kl. 15:45 - 17:30
tirsdag d. 23. september 2025 Kl. 15:45 - 17:30
tirsdag d. 30. september 2025 Kl. 15:45 - 17:30
Sted: Christian 8.s Palæ, Amalienborgmuseet Lokale: Havesalen
Tilmelding fra 2/6 kl. 10Se mere