Sekretariatet har åbent for telefonisk og personlig henvendelse mandag og onsdag kl. 12-15
Kurv
0
Sundhed

Det neurodivergente menneske Forståelse, fællesskab og fremtid

Ved lektor, børne- og ungdomspsykiater, ph.d. Pernille Darling, SDU

Hvad vil det sige at være neurodivergent? Hvordan påvirker det vores selvforståelse, relationer og muligheder i samfundet? Og hvorfor får flere en psykiatrisk diagnose end tidligere?

I denne forelæsning stiller børne- og ungdomspsykiater Pernille Darling skarpt på neurodivergens, mistrivsel og diagnoser. Med udgangspunkt i sin bog udfordrer hun fordomme og myter og argumenterer for, at vi skal se mennesket før diagnosen.

Pernille Darling vil dykke ned i, hvad det vil sige, at have en hjerne, der fungerer anderledes end gennemsnittet. Hvordan navigerer neurodivergente i en verden, der ofte er skabt til neurotypiske mennesker? Hvilke udfordringer møder de, og hvordan kan vi skabe mere inkluderende fællesskaber?

 

Temaer i forelæsningen

-Diagnoser: Forkerte, for mange eller for få?

-Mistrivsel: Medieskabt fænomen eller reel problematik?

-Neurodivergens og samfundets normer: Tilpasning eller rummelighed?

-Maskering: At skjule sig selv for at passe ind

-Tilknytning og tryghed: Hvordan påvirker det neurodivergente?

-Sårbar, sensitiv eller bare sær?


Med baggrund i sin erfaring fra klinikken beskriver Pernille Darling de træk og oplevelser, der ofte ligger til grund for at stille en diagnose. Hun argumenterer for, at vi skal forstå nuancerne, opbygge rummelige fællesskaber og sikre, at neurodivergente børn og unge får den støtte og forståelse, de har brug for.

Forelæsningen henvender sig til fagfolk, forældre, lærere og alle, der ønsker at forstå neurodivergens bedre – og blive klogere på, hvordan vi som samfund kan skabe bedre vilkår for alle. Bogen Det neurodivergent menneske (Dansk Psykologisk Forlag, 2025) kan købes på dagen.

Om forelæseren:

Pernille Juul Darling er speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri, lektor ved SDU og seniorforsker ved Center for Evidensbaseret Psykiatri. Hun blev uddannet læge i 2006 og påbegyndte sin speciallægeuddannelse i 2009. I 2012 blev hun certificeret i Child Attachment Interview (CAI) ved Anna Freud Centre i London og har en ph.d.-grad med fokus på tilknytning i familier med ADHD. Pernille har en særlig interesse for, hvordan tryghed påvirker børn med psykiatriske diagnoser og er medforfatter til bogen: Kort & godt om TILKNYTNING (Dansk Psykologisk Forlag, 2021). Pernille er også engageret i formidling af viden om børne- og ungdomspsykiatri gennem foredrag og artikler. Hendes seneste bog, Det neurodivergente menneske (Dansk Psykologisk Forlag, 2025), udforsker emner som neurodivergens, mistrivsel og diagnoser og opfordrer til en mere nuanceret forståelse af neurodivergente individer i samfundet.

Det neurodivergente menneske

Holdinfo

Hold: 1414

Startdato: mandag d. 1. september 2025

Slutdato: mandag d. 1. september 2025

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 1 mandag

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
mandag d. 1. september 2025 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: CSS, Øster Farimagsgade 5B, 1353 Kbh. K Lokale: 2.0.63 (bygning 2, opgang D)

Tilmelding fra 2/6 kl. 10

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.