- Forside >
- Program >
- Sundhed og psykologi >
- Sundhed >
- 1406
Sundhed
Ufrivilligt barnløs Om nedsat frugtbarhed og hvordan vi løser problemet
Ved professor, dr.med. Anja Pinborg og overlæge, dr.med. Niels Jørgensen, begge fra Rigshospitalet
Ufrivillig barnløshed – infertilitet – er en folkesygdom og en af de mest udbredte kroniske lidelser blandt kvinder og mænd i alderen 25-45 år, kun overgået af psykiatriske sygdomme. I 2021 oplevede 10-15 % af kvinder og mænd infertilitet, mens yderligere 2-3 % kæmpede med gentagne graviditetstab. Det er en udfordring, der både har store personlige og samfundsmæssige konsekvenser, og årsagerne kan findes hos både kvinder og mænd – ofte en kombination af begge.
Forskning viser, at 15 % af ellers raske, unge mænd i Danmark har så lav sædkvalitet, at de sandsynligvis vil få brug for fertilitetsbehandling for at blive forældre. Yderligere 25 % må forvente, at det tager længere tid at opnå graviditet på grund af mindre optimal sædkvalitet. For kvinder spiller alderen en afgørende rolle: En 25-årig kvinde har ca. 24 % chance for at blive gravid i løbet af en måned, mens denne chance er halveret til 12 % for en 35-årig. Mænds frugtbarhed falder også med alderen, men det sker senere og er mindre markant. Dog har mænd over 40 år både sværere ved at opnå graviditet og oplever en højere risiko for spontan abort hos deres partner.
Disse tal understreger, hvor meget alder og biologi påvirker vores evne til at få børn. Derfor er det oplagt at kigge fremad og forestille sig, hvordan fertiliteten ser ud om 20 år. I 2024 har vi heldigvis set forbedringer i de offentlige tilbud til behandling af infertilitet – for både mænd og kvinder. Men det løser ikke det basale biologiske problem. Der er stadig meget, vi bør gøre bedre, især når det gælder viden, forebyggelse og forskning.
Vores håb for fremtiden er ikke kun at ændre samfundsstrukturerne, så flere kvinder og mænd får mulighed for at blive forældre tidligere i livet men også at ændre samfundet, så påvirkning med miljøfremmede kemikalier, der skader vores fertilitet, reduceres. Med det kan vi mindske behovet for fertilitetsbehandling og samtidig hjælpe flere med at undgå at stå uden børn, selvom de ønsker sig en familie.
Om forelæserne:
Niels Jørgensen er overlæge ved Afdeling for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet. Hans forskningsfokus har siden begyndelsen af 1990’erne været at forstå baggrunden for reduceret testikelfunktion og sammenhængen til helbred generelt. Undersøgelserne er sket via store nationale og internationale undersøgelser af sædkvalitet og kønshormonprofiler og har inkluderet mænd med fertilitetsproblemer, mænd med god fertilitet og mænd fra almenbefolkningen, i alt mere end 10.000 mænd. Han er medredaktør af det videnskabelige tidsskrift Andrology og har publiceret mere end 300 videnskabelige publikationer.
Dr.med. Anja Pinborg er ledende overlæge på Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet, professor ved Københavns Universitet. Hun har i de sidste 25 år forsket i at forbedre fertilitetsbehandling og mindske risikoen ved fertilitetsbehandling for kvinder og de børn, som bliver født efter behandlingerne. Hun er forfatter til mere end 300 videnskabelige artikler og har udgivet adskillige populærvidenskabelige bøger om emnet sidst bogen Infertilitet fra FADL’s forlag og Hvordan løser vi fremtidens fertilitetsproblemer? fra Informations Forlag. Hun er videnskabelig redaktør på Ugeskrift for Læger.

Holdinfo
Hold: 1406
Startdato: tirsdag d. 4. november 2025
Slutdato: tirsdag d. 4. november 2025
Tidspunkt: Kl. 14:15 - 16:00
Varighed: 1 tirsdag
Alle undervisningsgange
tirsdag d. 4. november 2025 Kl. 14:15 - 16:00
Sted: FADL´s forlag, Blegdamsvej 26, 2200 København N
Tilmelding fra 2/6 kl. 10