Ved lektor, ph.d. Morten Bo Madsen, NBI
Over to tirsdage skal vi høre om den nyeste forskning fra Mars. Vores viden om Mars har virkelig udviklet sig de seneste årtier, hvor også danske forskere har deltaget. Særligt de seneste år med meget kapable robotter på overfladen og udsigten til at hjembringe udvalgte prøver; måske med spor af fortidig biologi. Senest har Elon Musks og Robert Zubrins visioner for kolinisering af Mars yderligere øget interessen både fra almindeligt interesserede, private virksomheder og rumfartsorganisationer over hele Jorden.
1. Fra ’død klippe’ til dynamisk planet. Udvalgte forskningsresultater fra Mars, også med dansk deltagelse
Interessen for udforskning af Mars har altid inkluderet spørgsmålet om liv på Mars. En nødvendig betingelse for liv er vand og det findes i store mængder. Områder på Mars har været udsat for flodbølger, som har flyttet klippestykker så store som parcelhuse. Brint under overfladen over næsten hele Mars detekteret fra satelitter er bundet i vand-is, så vi ved nu, at der er is under store dele af Mars-overfladen. I Gale-krateret fandtes for ca. 3 milliarder år siden et miljø, hvor mikroorganismer, som vi kender dem har kunnet trives, og i Jezero-krateret indsamles nu prøver som skal tilbage til Jorden. Nogle af disse prøver ser ud til at indeholde spor, som måske kan stamme fra fortidigt liv på planeten.
2. Augmented Intelligence, laser-pistoler, flyvende maskiner og CO2-indfangning. Teknologiudvikling på Mars
Teknologien i Mars-udforskningen har gennemgået en rivende udvikling de seneste år – til trods for, at rumforskning traditionelt har brugt gennemprøvede teknologier for at minimere fejl. Intelligente systemer hjælper nu med målinger på Mars, og siden 2012 har man ved brug af en laser analyseret planetens mineraler. En helikopter har også fløjet i den tynde atmosfære og hjulpet med ruteplanlægning, og CO2-indfangning har vist sig at kunne bruges til at producere ilt til fremtidige missioner.
Folkeuniversitetet har indgået et samarbejde med IDA (Ingeniørforeningen i Danmark) om udvalgte forelæsninger, bl.a. dette hold. Samarbejdet går ud på fælles markedsføring. Al tilmelding foregår hos Folkeuniversitetet og efter afholdelse sender Folkeuniversitetet en deltagerliste (med navn og e-mail) til IDA, som registrerer antal tilmeldte IDA-medlemmer, og herefter slettes listen. Er du ikke IDA-medlem bliver dine oplysninger således slettet og ikke brugt til noget.
Læs mere om vores it-infrastruktur og sikkerhed på www.fukbh.dk/databeskyttelse

Holdinfo
Hold: 1520
Startdato: tirsdag d. 9. september 2025
Slutdato: tirsdag d. 16. september 2025
Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00
Varighed: 2 tirsdage
Alle undervisningsgange
tirsdag d. 9. september 2025 Kl. 18:15 - 20:00
tirsdag d. 16. september 2025 Kl. 18:15 - 20:00
Sted: CSS, Øster Farimagsgade 5A, 1353 Kbh. K Lokale: 7.0.34 (bygning 7, opgang A)
Tilmelding fra 2/6 kl. 10Se mere