Kurv
0
Samfund

Hvor ligger provinsen?

Ved professor em, Johs. Nørregaard Frandsen, SDU

Land og by er både modsætninger og hinandens forudsætninger. Forestillingerne om provins og storby dukker således op igen og igen i politik, kultur og hverdagsliv. Begrebet om provinsen danner en kampzone i et opgør om hjemlighed, ægthed, det ’rigtige liv’ og tilbagestående ’bondskhed’. Omvendt repræsenterer byen det moderne, fremskridtet, letheden, forandringen men også trængsel, støj og stress. Disse forestillinger har gennemsyret dansk kultur gennem hundrede af år men har også ustandseligt forandret sig. De kan opsøges i kunst, litteratur, sprog og erindring. Eftermiddagens to forelæsninger vil forme sig som en munter rejse gennem fortællinger, forestillinger og erindringer – fra Holberg til guldalderen, fra Grundtvigs folkelighed over det moderne gennembrud til vor tids ’Udkants-Danmark’. For hvor ligger provinsen egentlig?

Landbobarnet Johs. Nørregaard Frandsen er professor em. i litteratur- og kulturvidenskab ved SDU og tidligere leder af SDUs HC Andersen Center. Han har beklædt en lang række tillidsposter, bl.a. som formand for Kulturministeriets Forskningsudvalg og modtaget adskillige hædersbevisninger. Og så er han både landmandsuddannet og Ridder ad Dannebrog. Johs. Nørregaard Frandsen har i årtier skrevet om bl.a. land- og by i kunstens verden, senest i værket Hvor ligger provinsen? der udkom på Gads Forlag i 2023.

Hvor ligger provinsen?
Johs. Nørregaard Frandsen, foto: David Binzer

Holdinfo

Hold: 1103

Startdato: lørdag d. 26. oktober 2024

Slutdato: lørdag d. 26. oktober 2024

Tidspunkt: Kl. 12:15 - 16:00

Varighed: 1 lørdag

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
lørdag d. 26. oktober 2024 Kl. 12:15 - 16:00

Sted: Søndre Campus, Emil Holms Kanal 2-8, 2300 Kbh. S Lokale: 23.0.49 (bygning 23, stuen)

Pris: Kr. 280,-

Det maksimale antal der kan tilmeldes er 6

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.