Ved museumsinspektør, ph.d. Jakob Ingemann Parby, Københavns Museum
Gennem generationer var Kødbyen en af Københavns store arbejdspladser og selve kødbyens rammer og funktioner har gennemgåen en række forandringer.
I takt med byens vækst og industrialisering i 1800-tallet gik bystyret nye veje for at brødføde den voksende befolkning. Et nye kvægtorv blev anlagt ved Gasværkshavnen i 1879 og snart blev al slagtning af dyr koncentreret i områdets slagtehaller, hvor kødforsyningen kunne overvåges af dyrlæger og kommunale embedsmænd. Her mødtes private kreaturhandlende og slagtere med offentligt ansatte studetrækker og malkepiger.
I de følgende årtier blev systemet udbygget med halmtorv og øksnehal, men med tiden blev kapaciteten for lille og nye krav til hygiejne og effektivitet førte til opførelsen af Den hvide kødby på den tilstødende gasværksgrund i 1934. Et funktionalistisk byggeri i verdensklasse komplet med køleanlæg, maskinhal og jernbaneperron og underjordiske gange til aflæsning af kreaturerne.
Hør om at de mange traditioner og episoder, der var knyttet til kreaturhandlen og få belyst det komplekse net af funktioner og forsyningskæder i det store bygningskompleks fra begyndelsen i 1879 til nytænkningen af i de seneste årtier.

Holdinfo
Hold: 1057
Startdato: onsdag d. 1. oktober 2025
Slutdato: onsdag d. 1. oktober 2025
Tidspunkt: Kl. 10:15 - 12:00
Varighed: 1 onsdag
Alle undervisningsgange
onsdag d. 1. oktober 2025 Kl. 10:15 - 12:00
Sted: Byvandring, Lokale:
Tilmelding fra 2/6 kl. 10
Læs mere om
Jakob Ingemann Parby
Se mere