Sekretariatet har åbent for telefonisk og personlig henvendelse mandag og onsdag kl. 12-15
Kurv
0
Historie

Byvandring: Kødbyen

Ved museumsinspektør, ph.d. Jakob Ingemann Parby, Københavns Museum

Gennem generationer var Kødbyen en af Københavns store arbejdspladser og selve kødbyens rammer og funktioner har gennemgåen en række forandringer.

I takt med byens vækst og industrialisering i 1800-tallet gik bystyret nye veje for at brødføde den voksende befolkning. Et nye kvægtorv blev anlagt ved Gasværkshavnen i 1879 og snart blev al slagtning af dyr koncentreret i områdets slagtehaller, hvor kødforsyningen kunne overvåges af dyrlæger og kommunale embedsmænd. Her mødtes private kreaturhandlende og slagtere med offentligt ansatte studetrækker og malkepiger.

I de følgende årtier blev systemet udbygget med halmtorv og øksnehal, men med tiden blev kapaciteten for lille og nye krav til hygiejne og effektivitet førte til opførelsen af Den hvide kødby på den tilstødende gasværksgrund i 1934. Et funktionalistisk byggeri i verdensklasse komplet med køleanlæg, maskinhal og jernbaneperron og underjordiske gange til aflæsning af kreaturerne.

Hør om at de mange traditioner og episoder, der var knyttet til kreaturhandlen og få belyst det komplekse net af funktioner og forsyningskæder i det store bygningskompleks fra begyndelsen i 1879 til nytænkningen af i de seneste årtier.

Byvandring: Kødbyen

Holdinfo

Hold: 1057

Startdato: onsdag d. 1. oktober 2025

Slutdato: onsdag d. 1. oktober 2025

Tidspunkt: Kl. 10:15 - 12:00

Varighed: 1 onsdag

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
onsdag d. 1. oktober 2025 Kl. 10:15 - 12:00

Sted: Byvandring, Lokale:

Tilmelding fra 2/6 kl. 10
Jakob Ingemann Parby

Læs mere om
Jakob Ingemann Parby

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.