Sekretariatet har åbent for telefonisk og personlig henvendelse mandag og onsdag kl. 12-15
Kurv
0
Historie

Lyden af København Støj, stemmer og stilhed 1790-1920

Ved museumsinspektør, ph.d. Jakob Ingemann Parby, Københavns Museum, professor, ph.d. Pia Quist, KU og ph.d. Bjarne Simmelkjær Sandgaard Hansen

At studere historien handler i høj grad om at forstå de vilkår fortidens mennesker levede under, og gennem de seneste år er sanserne, herunder ikke mindst lydens betydning blevet et nyt fokuspunkt for forskerne.

I løbet af tre foredrag dykker vi ned i hovedstadens støjfølsomhed, sprogkultur, gadeskrål og infernalske fabrikslarm. Vi lytter til nogle af fortidens lydlandskaber og udforsker, hvordan fortidens københavnere fortolkede den lyd, der ramte deres øregange.

Forelæsningerne tager udgangspunkt i dels Københavns Museums særudstilling af samme navn, dels to nye bøger af forelæserne, der begge udkommer på Gads Forlag i maj 2025: Lyden af Hovedstaden samt Bondsk i København. I forbindelse med forelæsningsrækken vil der være adgang til og omvisning i særudstillingen. Læs mere om udstillingen her

1. Mellem støjfølsomhed og fremtidsdrømme (JIP)

I 1800-tallet blev København transformeret fra en trang og overbefolket enevældig fæstningsby til moderne, demokratisk, industrialiseret metropol. Vi tegner et rungende portræt af forandringerne i københavnernes forhold til lyd, støj og lytning. Fra støjklager og lydfølsomhed ved århundredets begyndelse til både fremskridtsbegejstring og bekymring for nervesvækkelse i mødet med industrialiseringens og modernitetens sansehav omkring år 1900.

2. Bondsk i København (PQ og BSSH)

Hvordan gik det til, at fiskere fra Skovshoved og bønder fra Amager bevarede deres dialekter langt op i 1900-tallet, selvom de gennem århundreder havde været i tæt kontakt med københavnerne, når de solgte fisk og grøntsager på hovedstadens handelspladser? Normalt ville dialekterne herved være blevet udtyndet og tabt, men af en eller anden grund skete det modsatte. Var der tale om en form for markedsføringskneb? Altså at dialekten, ligesom den traditionelle klædedragt blev forbundet med gode råvarer? Eller var der andre årsager til omegnsdialekternes sejlivethed?

3. Lyden af København: Støj, Stemmer og Stilhed (JIP)

Hovedkuratoren fortæller om tankerne bag udstillingen af samme navn, der er lavet i samarbejde med designere fra Yoke og lyddesigner og komponist Rasmus Zwicki. Det er en udstilling, hvor lydoplevelsen står i centrum, men samtidig sættes i perspektiv gennem billeder, genstande og interaktive installationer. Denne forelæsning omfatter et besøg i udstillingen.

Lyden af København

Holdinfo

Hold: 1016

Startdato: fredag d. 12. september 2025

Slutdato: fredag d. 26. september 2025

Tidspunkt: Kl. 10:00 - 11:45

Varighed: 3 fredage

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
fredag d. 12. september 2025 Kl. 10:00 - 11:45
2. undervisningsgang
fredag d. 19. september 2025 Kl. 10:00 - 11:45
3. undervisningsgang
fredag d. 26. september 2025 Kl. 10:00 - 11:45

Sted: Københavns Museum, Stormgade 18, 1555 Kbh K Lokale:

Tilmelding fra 2/6 kl. 10
Jakob Ingemann Parby

Læs mere om
Jakob Ingemann Parby

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.