Kurv
0
Kulturhistorie

Bag facaden på Athens demokrati

Ved ekstern lektor, ph.d. Emil Skaarup, KU og cand.mag. Liv Carøe

Det klassiske athenske demokrati var både mere og mindre demokratisk end vores eget. Det var et ambitiøst system, som sikrede dets (mandlige) borgere en lige og direkte adgang til deres eget politiske styre, som de fleste moderne demokrater kun kan drømme om. Men det var også et system med alvorlige skyggesider: Ufine metoder, voldsomme følelser af ære og skam og ikke mindst udelukkelsen af store dele af bystatens indbyggere fra dens politiske liv.


Vi skal i denne forelæsningsrække se på de håndgribelige levn af det athenske demokrati, som kan ses den dag i dag, og på de historiske kilder, der fortæller historien om, hvordan det athenske demokrati fungerede - fra talerne, der blev holdt i folkedomstolene til besværgelserne af politiske modstandere, som blev fremsagt i skyggerne. og på de overleverede taler fra folkeforsamlingen og folkedomstolene. Kurset lægger op til en diskussion om, hvad vi moderne demokrater kan lære af vores athenske fortilfælde, på godt og ondt.

1. I lyset af Athens demokrati: Introduktion til Athens demokratiske institutioner og et par historier om, hvordan det virkede, når det virkede bedst - og værst. 

2. En arkæologisk indføring i Athens demokrati: Hvordan var det at færdes på Agora og Akropolis? Hvor fandt demokratiet sted? 

3. I skyggen af Athens demokrati: Hvordan den stærke identitet som athensk demokrat hvilede på eksklusionen af en stor gruppe af indbyggerne af den athenske bystat. 

4. Athen og os: Hvordan har Athens demokrati levet videre i den Vestlige historie, og hvad kan vi lære af det athenske demokrati - på godt og ondt. 

Bag facaden på Athens demokrati
Leo von Klenzes idealiserede forestilling om antikkens Athen med folkeforsamlingen i forgrunden (1846)

Holdinfo

Hold: 1048

Startdato: mandag d. 19. februar 2024

Slutdato: mandag d. 11. marts 2024

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 4 mandag

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
mandag d. 19. februar 2024 Kl. 18:15 - 20:00
2. undervisningsgang
mandag d. 26. februar 2024 Kl. 18:15 - 20:00
3. undervisningsgang
mandag d. 4. marts 2024 Kl. 18:15 - 20:00
4. undervisningsgang
mandag d. 11. marts 2024 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: CSS, Øster Farimagsgade 5, 1353 Kbh. K Lokale: 7.0.22 (bygning 7, opgang A)

Lukket for tilmelding
Emil Skaarup

Læs mere om
Liv Carøe

Emil Skaarup

Læs mere om
Emil Skaarup

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.