Kurv
0
Kunst, arkitektur og design

Da hverdagen stjal billedet

Ved postdoc, ph.d. Kasper Lægring, Aarhus Universitet og mag.art. Charlotte Christensen

Genremaleri er ensbetydende med skildringer af det anonyme folkeliv – hverdagen i bredeste forstand. Hvorfor trængte hverdagen sig pludselig på i malerkunsten i 1600-tallets hollandske guldalder og i 1800-tallets danske guldalder? Og hvordan viser en ændret hverdag – for høj som lav, kvinder og mænd, børn og voksne – sig i de to perioders malerkunst, som begge indtager en hovedrolle i verdenskunsten? Malerne i begge perioder er nemlig berømte for deres intense optagethed af hverdagens motivverden.

Disse spørgsmål udgør omdrejningspunktet for forårets store udstilling Da hverdagen stjal billedet på Nivaagaards Malerisamling (27/1-16/6-2024). Udstillingen udgør ikke blot den største samlede visning af genremaleri i Danmark til dato, men er også den største udstilling af hollandsk og flamsk genremaleri i Danmark nogensinde. Hovedværker fra verdenskendte museer og samlinger flokkes her og giver et unikt indblik i malernes valg og fravalg i skildringen af hverdagen på tværs af tid og sted.

Man vil støde på nederlandske hovednavne som Jan Steen, Pieter de Hooch, Gerard ter Borch d.y., Gerrit Dou, Frans van Mieris d.æ., Judith Leyster, Godfried Schalcken, Adriaen Brouwer m.fl. – og fra dansk hold Jens Juel, C.W. Eckersberg, Wilhelm Bendz, Christen Dalsgaard, Christen Købke, Jørgen Roed, Julius Exner, Constantin Hansen, Elisabeth Jerichau Baumann, Martinus Rørbye m.fl.

I løbet af tre omvisninger og forelæsninger møder du udstillingens ophavsmand og kurator Kasper Lægring og mag.art. Charlotte Christensen, bidragsyder til kataloget og forfatter til Guldalderens billedverden (2019). Undervejs vil vi berøre temaer som hverdagsliv, indlevelse og følelseshistorie samt kaste lys på en række oversete danske genremalere.

Da hverdagen stjal billedet
Jacobus Vrel: A Seated Woman Looking at a Child through a Window (1600-tallet). Fondation Custodia, Collection Frits Lugt, Paris

Holdinfo

Hold: 1813

Startdato: torsdag d. 7. marts 2024

Slutdato: torsdag d. 21. marts 2024

Tidspunkt: Kl. 17:15 - 19:00

Varighed: 3 torsdage

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
torsdag d. 7. marts 2024 Kl. 17:15 - 19:00
2. undervisningsgang
torsdag d. 14. marts 2024 Kl. 17:15 - 19:00
3. undervisningsgang
torsdag d. 21. marts 2024 Kl. 17:15 - 19:00

Sted: Nivaagaard, Gammel Strandvej 2, 2990 Nivå

Venteliste

VI ARBEJDER PÅ AT SKAFFE FLERE PLADSER

Få besked, hvis der bliver plads eller et ekstra hold oprettes.
Du er nu på venteliste og modtager en besked fra os, hvis der bliver plads eller et ekstra hold oprettes. Det er først til mølle, så vent ikke for længe med at tilmelde dig.

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.