Kurv
0
Kunst, arkitektur og design

Knud V. Engelhardts typografiske metamorfose: Fra tradition til avantgarde

Ved ph.d.-stipendiat Matthias J.E. Horneman-Thielcke, Det Kgl. Akademi

Knud Valdemar Engelhardt (1882-1931) var arkitekt, designer og bogtrykker, samt en af de første danske arkitekter, der arbejdede med funktionalismen i en industriel kontekst. Form og funktion var Engelhardts pejlemærker, og han var en pioner inden for rationelt, objektivt og æstetisk design, som var i øjenhøjde med brugeren. Engelhardt var derudover en af grundlæggerne af ”Den Danske Form”, indenfor dansk skriftdesign og hans bogstavsformer og alfabeter har haft en enorm betydning for udviklingen af dansk skriftdesign, som vi kender det i dag.

Engelhardt arbejdede i alle skalaer og designede bl.a. kilometersten, sporvogne, brugsgrafik, skriftdesign og alfabeter, skilte, offentligt byinventar, bygninger, tekstiler og meget mere. Mest kendt er hans ikoniske design af plakatsøjler, skriftdesign-og skilteprogram for Gentofte Kommune fra 1923.

Engelhardts indflydelse på designhistorien er markant og ny forskning indikerer, at Engelhardts arbejde med design og især skriftdesign- og typografi var mere inspireret af den internationale avantgarde end først antaget. Disse nye opdagelser gør Engelhardts typografiske virke relevant i en international kontekst og ikke blot i relation til den danske skriftdesigntradition.

Forelæsningen omhandler Engelhardts liv og professionelle typografiske virke, med fokus på hans inspirationskilder både fra den danske arkitekt- og håndværkstradition, samt fra den internationale avantgarde.


Matthias J. E. Horneman-Thielcke er uddannet grafisk designer fra Det Kongelige Akademi og har i mere end et årti arbejdet på danske bureauer med design af visuelle identiteter, editorial design og typografi. Derudover har han været tilknyttet som underviser i bogtryk, typografi og visuel identitet på Det Kongelige Akademi siden 2015. I dag forsker han som ph.d.-stipendiat ved Det Kongelige Akademi og Designmuseum Danmark. I sin historisk orienterede forskning fokuserer Matthias på at identificere, hvad der har faciliteret udviklingen af ”Den Danske Form” indenfor dansk skriftdesign. Ved siden af sin ph.d.­ driver han sit eget private bogtrykkeri.

Knud V. Engelhardts typografiske metamorfose: Fra tradition til avantgarde
Fra Designmuseum Danmark. Foto: Matthias J.E. Horneman-Thielcke

Holdinfo

Hold: 1861

Startdato: tirsdag d. 14. maj 2024

Slutdato: tirsdag d. 14. maj 2024

Tidspunkt: Kl. 16:15 - 18:00

Varighed: 1 tirsdag

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
tirsdag d. 14. maj 2024 Kl. 16:15 - 18:00

Sted: CSS, Bartholinsgade 2, 1356 Kbh. K Lokale: 22.0.19 (bygning 22, opg. X, via. Nansensgade)

Pris: Kr. 200,-

Det maksimale antal der kan tilmeldes er 6

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.