Kurv
0
Litteratur og sprog

Angst i dansk litteratur: Fra Søren Kierkegaard over Inger Christensen til Søren Ulrik Thomsen

Ved ph.d., postdoc Markus Floris Christensen, Europa-Universität Flensburg

Angst er en kompleks erfaring i menneskers liv, der er blevet fortolket på mange måder gennem historien. I dag opfattes angst ofte som noget sygeligt, når den melder sig uden at der er reel fare på færde. Psykiatriske studier anslår, at angst udgør ét af de mest dominerende ”mentale sundhedsproblemer” på globalt plan. Herhjemme mistrives unge som aldrig før, og der udstedes stadig flere angstdiagnoser år for år.

I denne forelæsningsrække vil underviseren forsøge at vise, hvordan angst kan forstås som et menneskeligt grundvilkår, der ligger til grund for selverkendelse og litterær skabelse. Vi stiller skarpt på en række centrale forfatterskaber fra den danske litteraturhistorie: H.C. Andersen, Søren Kierkegaard, Herman Bang, Tove Ditlevsen, Ole Sarvig, Inger Christensen, Søren Ulrik Thomsen og Theis Ørntoft. Når vi går til litteraturen, får vi nogle andre svar på, hvad angst er, og hvordan angst skal forstås, end vi gør, når vi spørger en læge. Det er litteraturens indsigter og måder at forvandle angsten til litterær form på, som drages frem i lyset.

Vi er vant til at forbinde angst med tab. Angst for at tabe kontrollen, angst for at tabe ansigt, angst for at dø. Vi overser, at angsten giver. Angsten giver anledning til tænkning og skabelse, til kunstnerisk formgivning og indre og ydre kamp. Vi får øje på, hvad angsten giver, når vi opsøger litteraturens righoldige arkiv over angstens udtryksformer. Litteraturens mangfoldige formforvandlinger af angst kan berige vores måde at forstå angsten på. Litteraturen giver os det sprog, vi mangler.

 

Markus Floris Christensen har redigeret antologien Angst i dansk litteratur (Aarhus Universitetsforlag, 2023) og udgivet bogen Angstens gave (Multivers, 2023), som handler om angstens åndshistorie og angstens aktualitet i samtidens angstsamfund. 

Angst i dansk litteratur: Fra Søren Kierkegaard over Inger Christensen til Søren Ulrik Thomsen
Søren Ulrik Thomsen. Foto: Robin Skjoldborg, 2014

Holdinfo

Hold: 1703

Startdato: tirsdag d. 5. marts 2024

Slutdato: tirsdag d. 19. marts 2024

Tidspunkt: Kl. 16:15 - 18:00

Varighed: 3 tirsdage

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
tirsdag d. 5. marts 2024 Kl. 16:15 - 18:00
2. undervisningsgang
tirsdag d. 12. marts 2024 Kl. 16:15 - 18:00
3. undervisningsgang
tirsdag d. 19. marts 2024 Kl. 16:15 - 18:00

Sted: CSS, Øster Farimagsgade 5, 1353 Kbh. K Lokale: 7.0.34 (bygning 7, opgang A)

Pris: Kr. 420,-

Det maksimale antal der kan tilmeldes er 6

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.