Kurv
0
Litteratur og sprog

Bernina-forelæsning: Agnes Henningsen

Ved lektor em., mag.art. Lise Præstgaard Andersen, SDU

Bemærk: Ekstra forelæsning her

Da Agnes Henningsen (1868-1962) var en gammel dame, nemlig mellem 73 og 87 år, udførte hun sit livs genistreg. Hun udgav fra 1941 til 1955 otte erindringsbind, der gennemstrømmes af munterhed, livslyst og styrke, og som må opfattes som hovedværket i forfatterskabet, der indledtes i 1891. Hele erindringsprojektet er anlagt som et forsøg på at bevise, at det lader sig gøre at realisere Georg Brandes’ drøm om fri kærlighed, så det bliver til lykke for en selv og ens omgivelser. Dog diskuteres og modificeres den underliggende tese undervejs, jf. titlen på første bind Let gang på jorden (1941) og afsluttende bind Skygger over vejen (1955) – omend ikke i samme grad som i det udelukkende fiktive forfatterskab.

Undervejs i erindringsværket møder læseren – overbevisende skildret – flere af det moderne gennembruds forfattere, der blev Agnes’ personlige bekendte, bl.a. Herman Bang og Holger Drachmann, og deriblandt selveste Georg Brandes, der optræder som chefideolog og faderlig rådgiver.

Forelæsningen vil koncentrere sig om fortællerholdningen og om forholdet mellem virkelighed, komposition og fiktion i de letløbende fortalte, charmerende og tilsyneladende sandhedskærlige erindringer. Underviserens overraskende fund på Det Kongelige Bibliotek af breve fra Agnes Henningsen til Georg Brandes, der umiskendeligt viser, at der bestod et erotisk forhold mellem parterne omkring år 1901-1902 vil også blive nævnt.

Fra åbningen i 1881 og tre årtier frem, dannede Café Bernina på Vimmelskaftet 47 ramme om et af de mest betydningsfulde og kreative miljøer i dansk kulturhistorie. Med Georg Brandes som åndeligt midtpunkt mødtes forfattere, kunstnere og intellektuelle fra hele Skandinavien for at diskutere kunst, moral og politik over et glas Certosa-likør.

Gennem en række forelæsninger i Berninas historiske lokaler, belyser vi nogle af de centrale kulturpersonligheder, som satte deres præg på den gryende modernitet. Forelæsningerne er blevet til i et samarbejde med Kristeligt Dagblad.

Bernina-forelæsning: Agnes Henningsen
Agnes Henningsen med bl.a. sønnen, den senere så berømte Poul Henningsen (i matrostøj), u.å.

Holdinfo

Hold: 1730

Startdato: torsdag d. 22. februar 2024

Slutdato: torsdag d. 22. februar 2024

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 1 torsdag

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
torsdag d. 22. februar 2024 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: Kristeligt Dagblad, Vimmelskaftet 47, 1161 København K Lokale: Bernina-salen, 1. sal

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.