Kurv
0
Natur og univers

CRISPR: Teknologien der gør os i stand til at omskrive livets kode

Ved videnskabsjournalist, cand.public. Jeppe Kyhne Knudsen, AU

Med opdagelsen af genteknologien CRISPR i 2012 skete der en videnskabelig revolution. Genredigering gik fra at være en dyr og ekstremt specialiseret teknologi til noget, alle laboratorier i verden kunne kaste sig over. Og pludselig gik det stærkt. Eksperimenter skød op på alle kontinenter. I dag - lidt over ti år senere - er de første CRISPR-behandlinger mod sygdomme klar. Og mange, mange flere er på vej.

Denne lørdag kommer til at dreje sig om forskellige aspekter af CRISPR-teknologien. Vi kommer omkring de store historiske opdagelser, der banede vejen for CRISPR. Vi zoomer ind på, hvordan teknologien virker – og på den videnskabelige skandale, der gjorde CRISPR verdensberømt. Vi kommer ind på de udfordringer og begrænsninger, som forskerne står med i dag. Vi dykker ned i de etiske dilemmaer, teknologien sætter os i. Det er eksempelvis ikke urealistisk, at vi kan bestemme vores børns øjenfarve i fremtiden, når vi får fertilitetsbehandling. Men bør vi? Og sidst men ikke mindst kigger vi i krystalkuglen og ser på fremtidsperspektiverne i teknologien. Hvordan vil den ændre sundhedsvæsenet og på længere sigt måske hele menneskeheden?

Jeppe Kyhne Knudsen er forfatter til bogen Vi omskriver livets kode - Historien om hvordan mennesket kom til at kontrollere evolutionen (2023).

Du kan her købe bogen til særpris (20 % rabat) via forlagets hjemmeside. Prisen er inkl. moms eksl. og forsendelsesomkostninger. Brug koden FOLKEUNI20 (gyldig til 1/5/2024).

 

Folkeuniversitetet har indgået et samarbejde med IDA (Ingeniørforeningen i Danmark) om udvalgte forelæsninger, bl.a. dette hold. Samarbejdet går ud på fælles markedsføring. Al tilmelding foregår hos Folkeuniversitetet og efter afholdelse sender Folkeuniversitetet en deltagerliste (med navn og e-mail) til IDA, som registrerer antal tilmeldte IDA-medlemmer, og herefter slettes listen. Er du ikke IDA-medlem bliver dine oplysninger således slettet og ikke brugt til noget.
Læs mere om vores it-infrastruktur og sikkerhed på www.fukbh.dk/databeskyttelse

CRISPR: Teknologien der gør os i stand til at omskrive livets kode

Holdinfo

Hold: 1512

Startdato: lørdag d. 13. april 2024

Slutdato: lørdag d. 13. april 2024

Tidspunkt: Kl. 10:15 - 16:00

Varighed: 1 lørdag

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
lørdag d. 13. april 2024 Kl. 10:15 - 16:00

Sted: Folkeuniversitetet, Læderstræde 34, 2., 1201 Kbh. K. Gammel Strand St. (Metro). Lokale: Auditoriet

Pris: Kr. 420,-

Det maksimale antal der kan tilmeldes er 6

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.