Kurv
0
Natur og univers

De kom, de så, de sejrede. Da slettens hyrdefolk blev danskere

Ved professor, dr.scient., Eske Willerslev, KU

Historien skal skrives om! Det står klart efter professor Eske Willerslev og en række kloge kolleger har undersøgt en masse skeletter fra bronzealderen. Hidtil har vi nemlig troet, at vi nedstammer fra de folk, der for mere end 10.000 år siden jagtede edderfugle, fangede ål og samlede østers rundt om i landet. Men det er helt forkert. I virkeligheden nedstammer vi moderne danskere fra Yamnaya-slægten, der for højst 5.000 år siden slog sig ned i nutidens Danmark. Det høje, lyshudede steppefolk medbragte en tradition for gravhøje, stenøkser og effektivt dyrehold, og snart udkonkurrerede de fuldkommen jæger-samlerne og de første bønder.

Efter kun to generationer var Yamnaya-slægten over alt. Men hvordan kunne det lade sig gøre? Hvem var Yamnayaerne overhovedet? Og hvordan kan forskerne være så sikre på de nye resultater? Kom med til et brag af en forelæsning, når den internationalt anerkendte DNA-forsker Eske Willerslev i det storslåede Imperial dissekerer den nationale selvforståelse og stiller skarpt på vores nyeste viden om danskernes oprindelse.

De kom, de så, de sejrede. Da slettens hyrdefolk blev danskere
Fotograf: Jes Larsen

Holdinfo

Hold: 1500

Startdato: onsdag d. 6. november 2024

Slutdato: onsdag d. 6. november 2024

Tidspunkt: Kl. 15:15 - 17:00

Varighed: 1 onsdag

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
onsdag d. 6. november 2024 Kl. 15:15 - 17:00

Sted: Nordisk Film Biografer Imperial, Ved Vesterport 4, 1612 København V

Venteliste

VI ARBEJDER PÅ AT SKAFFE FLERE PLADSER

Få besked, hvis der bliver plads eller et ekstra hold oprettes.
Du er nu på venteliste og modtager en besked fra os, hvis der bliver plads eller et ekstra hold oprettes. Det er først til mølle, så vent ikke for længe med at tilmelde dig.

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.