Kurv
0
Natur og univers

De supertunge sorte huller

Ved professor Johan Fynbo, NBI, professor Marianne Vestergaard, NBI, professor Thomas R. Greve, DTU, adjunkt Kasper Heintz, NBI og lektor Troels Harmark, NBI. Kursusleder: Leif Lønsmann, Astronomisk Selskab

Siden 1960’erne har vi haft stærk evidens for, at der i galakser findes såkaldte super-tunge sorte huller med masser fra flere millioner til flere milliarder gange solens masse. I den teoretiske forskning er sorte huller meget interessante, fordi de er så ekstreme, at sandsynligheden for her at kunne lære noget nyt om naturlovene er stor. I denne forelæsningsrække vil vi kaste lys over nogle af de seneste opdagelser indenfor studiet af sorte huller. 

Johan Fynbo vil beskrive, hvordan man finder kvasarer blandt himlens myriader af stjerner. Marianne Vestergaard vil beskrive den forskning, hun selv leder omkring en særlig slags super-tunge sorte huller, der undergår hurtige forandringer – hamskifte. Thomas Greve vil give en status for Event Horizon Teleskop som er et teleskop-netværk, der er i stand til at se det sorte i sorte huller. Kasper Heintz fortælle om opdagelsen af nogle af de første super-tunge sorte huller – de såkaldte Små Røde Prikker som er blevet opdaget for ganske nyligt med James Webb rumteleskopet. Endelig vil Troels Harmark vil beskrive nogle af de tanker, man arbejder med i den teoretiske udforskning af sorte huller.

 

1. Hvordan opdager vi kvasarer på himlen (JF)

2. Hamskiftende og variable aktive galaksekerner (MV)

3. Status for Event Horizon Telescope (TRG)

4. Små Røde Prikker / Little Red Dots (KH)

5. Teoretiske undersøgelser af sorte huller (TH)

 

Folkeuniversitetet har indgået et samarbejde med IDA (Ingeniørforeningen i Danmark) om udvalgte forelæsninger, bl.a. dette hold. Samarbejdet går ud på fælles markedsføring. Al tilmelding foregår hos Folkeuniversitetet og efter afholdelse sender Folkeuniversitetet en deltagerliste (med navn og e-mail) til IDA, som registrerer antal tilmeldte IDA-medlemmer, og herefter slettes listen. Er du ikke IDA-medlem bliver dine oplysninger således slettet og ikke brugt til noget.
Læs mere om vores it-infrastruktur og sikkerhed på www.fukbh.dk/databeskyttelse

De supertunge sorte huller
Sort hul

Holdinfo

Hold: 1522

Startdato: tirsdag d. 10. september 2024

Slutdato: tirsdag d. 8. oktober 2024

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 5 tirsdage

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
tirsdag d. 10. september 2024 Kl. 18:15 - 20:00
2. undervisningsgang
tirsdag d. 17. september 2024 Kl. 18:15 - 20:00
3. undervisningsgang
tirsdag d. 24. september 2024 Kl. 18:15 - 20:00
4. undervisningsgang
tirsdag d. 1. oktober 2024 Kl. 18:15 - 20:00
5. undervisningsgang
tirsdag d. 8. oktober 2024 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: CSS, Gammeltoftsgade 15, 1355 Kbh. K Lokale: 35.-1.05 (bygning 35, kælderen)

Pris: Kr. 700,-

Det maksimale antal der kan tilmeldes er 6

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.