Kurv
0
Natur og univers

Hvad tarmflora har lært os om evolution

Ved cand.scient., ph.d. Peder Worning

Skiftet fra at undersøge sygdomsfremkaldende bakterier til at undersøge symbiotiske bakterier har ændret vores opfattelse af, hvordan bakterier lever, og i yderste konsekvens også af hvordan evolutionen fungerer.

Sygdomsfremkaldende bakterier er nødt til at kunne klare sig på egen hånd, fordi de lever i en fjendtlig verden med et immunsystem, som hele tiden søger at slå dem ihjel. De symbiotiske bakterier kan derimod tillade sig at have faste samarbejdspartnere, som de er helt afhængige af.

Det ser vi, når vi analyserer tarmbakterier og finder ud af, at flertallet af de bakteriearter, vi finder ved DNA sekventering af tarmindhold (lort), ikke kan dyrkes i laboratoriet, fordi de ikke kan vokse i monokultur eller isoleret fra deres samarbejdspartnere.

Tarmfloraforskningen har gennem de seneste 20 år, sammen med forskning i økosystemer, planter og svampe, åbnet døren til at se biologiske systemer som kollektive fænomener, hvor individer og arter hjælper hinanden i stedet for kun at konkurrere. Kom med til tre spændende forelæsninger, der belyser den nyeste forskning om tarmbakteriers sammenhæng med evolutionen. 

 

Folkeuniversitetet har indgået et samarbejde med IDA (Ingeniørforeningen i Danmark) om udvalgte forelæsninger, bl.a. dette hold. Samarbejdet går ud på fælles markedsføring. Al tilmelding foregår hos Folkeuniversitetet og efter afholdelse sender Folkeuniversitetet en deltagerliste (med navn og e-mail) til IDA, som registrerer antal tilmeldte IDA-medlemmer, og herefter slettes listen. Er du ikke IDA-medlem bliver dine oplysninger således slettet og ikke brugt til noget.
Læs mere om vores it-infrastruktur og sikkerhed på www.fukbh.dk/databeskyttelse

Hvad tarmflora har lært os om evolution

Holdinfo

Hold: 1503

Startdato: onsdag d. 10. april 2024

Slutdato: onsdag d. 24. april 2024

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 3 onsdage

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
onsdag d. 10. april 2024 Kl. 18:15 - 20:00
2. undervisningsgang
onsdag d. 17. april 2024 Kl. 18:15 - 20:00
3. undervisningsgang
onsdag d. 24. april 2024 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: CSS, Øster Farimagsgade 5, 1353 Kbh. K Lokale: 18.-1.11 (bygning 18, opgang K i kld)

Pris: Kr. 420,-

Det maksimale antal der kan tilmeldes er 6

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.