Kurv
0
Natur og univers

Molekyler mødes og god klik-kemi opstår

Ved nobelprismodtager, professor, ph.d. Morten Meldal, KU

Klik-kemi-konceptet blev udviklet samtidig i forskellige laboratorier rundt omkring i verden i 1990’erne. Der var et særligt indtrængende behov for kvantitative kemiske reaktioner/molekylære LEGO®-klodser til at håndtere presset fra kombinatorisk videnskab til at syntetisere, screene og identificere tusinder – millioner af kemiske forbindelser. Under undersøgelser af kombineret Peptid-diversitet, opdagede vi mere eller mindre tilfældigt CuAAC klik-reaktionen i 2001.

Mekanismen for reaktionen vil blive diskuteret, og dens anvendelser i en bred vifte af forskningsundersøgelser, så som overflade modifikation, mimik-studier, strukturel kontrol og protein-konstruktion, vil blive præsenteret. De mere eksistentielle aspekter og vores fundamentale forståelse af kemi, vigtigheden af tilfældige opdagelser inden for videnskaben, samt løftet til den unge generation om at inspirere til at studere kemi for en bedre fremtid, vil også blive diskuteret til denne forelæsning. Vores seneste resultater mht biologien for Alzheimers dementia vil blive præsenteret. Vores antistofagtige såkaldte betabodies, der laves ved CuAAC klikkemi, og deres anvendelse til opløsning af Alzheimer fibriller in vitro bliver beskrevet. Vi opdagede også at Alzheimer peptider danner autokatalytiske komplekser, der er proteolytisk aktive og kløver Alzheimer peptiderne selv. Den mulige toksiske effekt af denne proteolytiske aktivitet for hjernens neuroner vil blive belyst.

 

Folkeuniversitetet har indgået et samarbejde med IDA (Ingeniørforeningen i Danmark) om udvalgte forelæsninger, bl.a. dette hold. Samarbejdet går ud på fælles markedsføring. Al tilmelding foregår hos Folkeuniversitetet og efter afholdelse sender Folkeuniversitetet en deltagerliste (med navn og e-mail) til IDA, som registrerer antal tilmeldte IDA-medlemmer, og herefter slettes listen. Er du ikke IDA-medlem bliver dine oplysninger således slettet og ikke brugt til noget.
Læs mere om vores it-infrastruktur og sikkerhed på www.fukbh.dk/databeskyttelse

Molekyler mødes og god klik-kemi opstår
Morten Meldal, foto: Lars Krabbe

Holdinfo

Hold: 1510

Startdato: torsdag d. 7. november 2024

Slutdato: torsdag d. 7. november 2024

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 1 torsdag

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
torsdag d. 7. november 2024 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: CSS, Gammeltoftsgade 15, 1355 Kbh. K Lokale: 35.-1.44 (bygning 35, kælderen)

Pris: Kr. 200,-

Det maksimale antal der kan tilmeldes er 6

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.