Kurv
0
Natur og univers

Støvrige starburst-galakser i det unge univers

Ved postdoc. Bitten Gullberg, DTU Space

Gennem universets historie har produktionen af stjerner ikke været konstant. Efter formationen af de første galakser for ca. 13 milliarder år siden, steg stjernedannelsesraten og toppede 1,5-5 milliarder år senere. Stjernedannelsesraten har sidenhen været aftagende. Denne variation i stjernedannelsesraten gør det svært at kortlægge de lokale galaksers stamtræ og bestemme, hvordan de første galakser har udviklet sig til de galakser vi ser i dag. De fleste stjerner vi ser i de lokale galakser er produceret da stjernedannelsesraten toppede (for 8-11,5 milliarder år siden). Dengang så galakserne meget anderledes ud end de gør i dag. Et eksempel på en anderledes galaksepopulation er de støvrige ‘starburst’ galakser. Disse galakser dannede stjerner ca. 10-100 gange hurtigere end Mælkevejen, og bidrog derfor med ca. 40 % til stjerneproduktionen, da stjernedannelses raten toppede. På trods af deres dominerende bidrag til stjernedannelses, er starburst galakser svære for kosmologiske simuleringer at re-producere, og deres udvikling er derfor stadig et mysterie. Nøglen til at fastslå hvilken rolle starbursts spiller i galakseudviklingsmodeller er at forstå, hvilken mekanisme der er den dominerende drivkraft for dannelsen af stjerner i starbursts. Aftenen skal handle om, hvordan vi bliver klogere på disse meget stjernedannende galakser ved brug af data fra store teleskoper som for eksempel ALMA og JWST. 

 

Program

Kl. 19.00-19.15: Velkomst

Kl. 19.15-21.15: Forelæsning (inkl. pause)

Kl. 21.15-22.00: Kig ind til Danmarks største teleskop, Discovery

 

Folkeuniversitetet har indgået et samarbejde med IDA (Ingeniørforeningen i Danmark) om udvalgte forelæsninger, bl.a. dette hold. Samarbejdet går ud på fælles markedsføring. Al tilmelding foregår hos Folkeuniversitetet og efter afholdelse sender Folkeuniversitetet en deltagerliste (med navn og e-mail) til IDA, som registrerer antal tilmeldte IDA-medlemmer, og herefter slettes listen. Er du ikke IDA-medlem bliver dine oplysninger således slettet og ikke brugt til noget.
Læs mere om vores it-infrastruktur og sikkerhed på www.fukbh.dk/databeskyttelse

Støvrige starburst-galakser i det unge univers

Holdinfo

Hold: 1522

Startdato: tirsdag d. 27. februar 2024

Slutdato: tirsdag d. 27. februar 2024

Tidspunkt: Kl. 19:00 - 22:00

Varighed: 1 tirsdag

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
tirsdag d. 27. februar 2024 Kl. 19:00 - 22:00

Sted: Observatoriet i Brorfelde, Observator Gyldenkernes Vej 3, 4340 Tølløse Mødested: Parkingspladsen

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.