Sekretariatet har åbent for telefonisk og personlig henvendelse mandag og onsdag kl. 12-15
Kurv
0
Samfund

Hvordan ser den sikkerhedspolitiske situation ud i den nye verdensorden?

Ved lektor, ph.d. Rasmus Brun Pedersen, AU

Sjældent har en ny amerikansk præsident påkaldt sig så meget udenrigs- og sikkerhedspolitisk opmærksomhed. Spørgsmålene om konsekvenserne af den amerikanske linje står i kø og følges med massiv global interesse og usikkerhed. Men hvordan har den globale rivalisering med Kina og de regionale sikkerhedspolitiske konflikter egentligt udviklet sig under Trump?

I to på hinanden følgende forelæsninger giver Rasmus Brun Pedersen et 360 graders overblik over sikkerhedssituation efter den nye amerikanske administration er tiltrådt og tilbyder derved et helikopterperspektiv på de globale og regionale konflikter, der kommer til at dominere udenrigs- og sikkerhedspolitikken de kommende år.

1.forelæsning sætter fokus på den overordnede rivalisering. Der fokuseres på de globale makroudviklinger i forhold til nye alliancedannelser og den økonomiske, diplomatiske og sikkerhedspolitiske rivalisering. Et af resultaterne af denne rivalisering er også, at vi ser konturen af en ny verdensorden, der på den ene side minder om den gamle bipolaritet, men som også adskiller sig på en lang række områder, hvor mange regionale og mindre stater opfører sig mere autonomt. Ligeledes har vi set et væld af nye aktører, firmaer og bevægelser der også spiller en vigtig rolle.

2. forelæsning giver et overblik over de regionale konsekvenser af disse ændringer, hvor der sættes fokus på Europa, Mellemøsten, Afrika, Arktis samt Asien. På det regionale niveau har vi over de seneste år set at de regionale stormagter er begyndt at spille en mere aktiv rolle og har forsøgt at udnytte stormagtsrivaliseringen til at styrke deres regionale position, ligesom vi også er begyndt at se en re-orientering af mange af småstaternes diplomatiske politik, hvor de har nægtet at tage stilling til rivaliseringerne. Derved ser vi nogle spændende og tværgående mønstre i de regionale konfliktmønstre.

Samlet set vil de to forelæsninger give et helikopterperspektiv på den globale og de regionale konsekvenser af den nye verdensorden og den nye amerikanske administration og derved klæde os på til at forstå baggrunden og mekanismerne i den globale og de regionale konflikter der udspiller sig i denne tid.

Rasmus Brun Pedersen er lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og har en ph.d. i international politik. Han forsker i dansk og europæisk sikkerhedspolitik med særlig interesse i relationerne og samspillet med USA og betydningen af den transatlantiske dimension for dansk og europæisk sikkerhed, ligesom han har fokuseret på småstaternes rolle i den nye verdensorden.

Hvordan ser den sikkerhedspolitiske situation ud i den nye verdensorden?

Holdinfo

Hold: 1103

Startdato: lørdag d. 1. november 2025

Slutdato: lørdag d. 1. november 2025

Tidspunkt: Kl. 10:15 - 14:15

Varighed: 1 lørdag

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
lørdag d. 1. november 2025 Kl. 10:15 - 14:15

Sted: Københavns Folkeuniversitet, Læderstræde 34, 2., 1201 Kbh. K Lokale: Auditoriet (2. sal)

Tilmelding fra 2/6 kl. 10

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.