Kurv
0
Samfund

Israel-Palæstinakonflikten: Alle konflikters moder

Ved ph.d. Leila Stockmarr, post.doc., ph.d. Maja Gildin, CBS, seniorforsker, ph.d. Mona Sheikh, DIIS, professor, dr.phil. Jakob Skovgaard-Petersen, KU og ph.d. Saer el Jaichi, DIIS. Kursusleder: Ph.d. Annette Haaber-Ihle

Forelæsningsrækken vil give et overblik over konfliktens historiske baggrund, internationalt set i lyset af antisemitismens udbredelse i det 19. og 20. århundrede, fredsforhandlingerne efter 1.- og 2. verdenskrig og den europæiske koloniale tankegang. Den zionistiske idéhistorie vil blive undersøgt, - de spaltninger og magtkampe inden for zionismen, der har gjort sig gældende siden 1890’erne, og også de grupperinger, som gør sig gældende i israelsk og international politik i dag. Derefter undersøges Hamas' særkende: Hvad er det for en type islamistisk bevægelse, hvad opstod den af, hvordan kan man placere den ideologisk set, hvilke internationale tråde og alliancer udmønter Hamas sig i i Mellemøsten og Asien?

Derefter tages der mere konkret udgangspunkt i den centrale og ikoniske by Jerusalem: Der vil være en gennemgang af Jerusalems betydning i jødedom, kristendom og islam og en særlig undersøgelse af, hvad der er karakteristisk for byens islamiske hellige steder. Endelig vil byens historie og politisering i det 20. og 21 århundrede blive berørt, ligesom byens betydning som emne i kommende fredsforhandlinger vil blive berørt.

Forelæsningsrækken afsluttes i Danmark, hvor det vil blive undersøgt, hvordan den seneste voldsomme opblussen af konflikten og dens konsekvenser i Palæstina og i Israel har fået betydning for de jødiske og/eller israelske befolkningsgrupper og for palæstinensere og deres efterkommere i Danmark. Hvilke konsekvenser har den nye situation i Mellemøsten fået for disse gruppers daglige liv, sammenhold og politiske og sociale opbakning her i landet? Hvordan påvirker den nye situation deres drømme om fremtiden?

 

1. Israels og Palæstinas historie i det 20. og 21. århundrede (LS)

2. Jødernes nyere historie i verden og i Mellemøsten og positioner inden for zionisme (MG)

3. Islamisme og former for Islamismegrupper i Mellemøsten og specielt Hamas (MS)

4. Jerusalems betydning i konflikten: Al Aqsa stormfloden med fokus på den religiøse dimension i konflikten (JS-P)

5. Israeleres og palæstinenseres selvforståelse. I Palæstina, i Israel og i Danmark: Drømme og levet liv? (MG og SeJ)

Israel-Palæstinakonflikten: Alle konflikters moder

Holdinfo

Hold: 1119

Startdato: onsdag d. 6. november 2024

Slutdato: onsdag d. 4. december 2024

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 5 onsdage

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
onsdag d. 6. november 2024 Kl. 18:15 - 20:00
2. undervisningsgang
onsdag d. 13. november 2024 Kl. 18:15 - 20:00
3. undervisningsgang
onsdag d. 20. november 2024 Kl. 18:15 - 20:00
4. undervisningsgang
onsdag d. 27. november 2024 Kl. 18:15 - 20:00
5. undervisningsgang
onsdag d. 4. december 2024 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: CSS, Øster Farimagsgade 5A, 1353 Kbh. K Lokale: 7.0.34 (bygning 7, opgang A)

Venteliste

VI ARBEJDER PÅ AT SKAFFE FLERE PLADSER

Få besked, hvis der bliver plads eller et ekstra hold oprettes.

Vil du være blandt de første, som hører om særlige arrangementer, rabatter og ekstra pladser til populære forelæsninger?

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.