Kurv
0
Samfund

Livet på de danske småøer anno 2024

Ved cand.scient.soc., ph.d.-stipendiat Jens Westerskov Andersen, Lunds Universitet


Livet på en småø er helt uden sidestykke i det danske samfund. Og sådan har det måske altid været. Allerede i 1920’erne beskrev forfatteren og kunstneren Acthon Friis det særegne liv på 132 øer i Danmark i det store 3-bindsværk De danske øer. Dengang havde de små øer sin storhedstid. Over en periode fra 1975-1987 gjorde forfatteren og præsten Erik Aalbæk-Jensen ham kunsten efter med 8-bindsværket Livet på de danske øer. På det tidspunkt var fremgangen vendt til krise, og indbyggertallet havde taget et ordentligt dyk i årtierne efter 2. Verdenskrig. Tilsammen danner disse værker et glimrende baggrundstæppefor at forstå, hvad der er sket med øerne i de sidste 100 år.

For meget har ændret sig til i dag. Man fødes ikke længere til at være øbo, det er noget, man vælger til og af forskellige grunde. Hverdagspendling til fastlandet har afløst arbejdet på øen, som var dominerende førhen. Og samtidig har rigtig mange danskere, udover kun øboerne, en relation til de små øer. Det være sig enten som sommerhusejere, tilbagevendende sommergæster eller som endagsturister. De små øer er således uigenkaldeligt forandrede, når vi tænker på, hvem der bor der, og hvem der opholder sig der med mellemrum. I denne forelæsning skal vi, med udgangspunkt i etnografisk forskning, besøge de øer, der trods tilbagegangen stadig er beboede. Hvordan er livet på en ø nu, og hvordan har det grundlæggende ændret sig de seneste 100 år?

Livet på de danske småøer anno 2024
Der pløjes ved Toldernes. Kilde: Lyø lokalhistorisk forening

Holdinfo

Hold: 1105

Startdato: mandag d. 19. februar 2024

Slutdato: mandag d. 19. februar 2024

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 1 mandag

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
mandag d. 19. februar 2024 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: CSS, Øster Farimagsgade 5, 1353 Kbh. K Lokale: 7.0.34 (bygning 7, opgang A)

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.