Ved cand.pæd., ph.d.-stipendiat Frederik Boris Hylstrup Olsen, AU og DPU og Københavns Professionshøjskole og ph.d., dr.phil. Benjamin Boysen
Verden over er det de sidste årtier blevet moderne at være umoderne og at længes efter en tid før det moderne syndefald med sekularisme, universalisme og autonomi (moralsk og politisk selvstyre). Og posthumanismen og de såkaldt nye materialismer, som absolut tilhører det mest dominerende teorikompleks indenfor humaniora, samfundsvidenskab og kunstverdenen de sidste årtier, er ingen undtagelse til denne globale tendens. Teorierne har nemlig vundet stor tilslutning med deres budskab om, at det er tid til at tage afsked med humanismen og moderniteten til fordel for førmoderne verdensbilleder. Nymaterialistiske tænkere som Bruno Latour, Jane Bennett og Timothy Morton er nogle af de mest prominente repræsentanter for disse tanker.
Humanismens eksklusive fokus på menneskelig exceptionalisme, hedder det således, har gjort os arrogante og uansvarlige, hvorfor en besindelse på førmoderne fortryllede verdensbilleder defineret ved animisme, panpsykisme og et mere religiøst sindelag rummer nøglen til løsningen af vores kriser i dag: Hvis vi forstod, at alt materielt faktisk er levende i en vis forstand, og at vi udgør en beskeden del af et langt større vibrerende helhed, ville vi handle med større empati, ydmyghed og ansvarlighed.
Men hvad er prisen for at forkaste moderniteten? Hvad indebærer det at kaste sekularisme, og autonomi over bord? Består vor tids problemer virkelig i, at vi er for fokuseret på den menneskelige fornuft og frihed? Og er det virkelig rigtigt, at mennesket ikke nyder en særstatus ift. andre livsformer eller sågar det abiotiske?
Forelæsningsrækken tilbyder en introduktion til- samt et kritisk eftersyn af vor tids mest dominerende teorikompleks, nemlig posthumanismen.
1. Introduktion til posthumanismen (FBHO))
2. Et materialistisk blik på de nye materialismer ift. vor tids enorme kriser med demokrati, ulighed og klima (BB)
3. Hvori består modernitetens grundbegreber om sekularisme, autonomi og endelighed – og hvad vil posthumanismen sætte i stedet? (BB)
4. Humanismen og dens problemer. Hvordan taler man om menneskets beskaffenhed i en anti-humanistisk tid? (FBHO)

Holdinfo
Hold: 1118
Startdato: onsdag d. 17. september 2025
Slutdato: onsdag d. 8. oktober 2025
Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00
Varighed: 4 onsdage
Alle undervisningsgange
onsdag d. 17. september 2025 Kl. 18:15 - 20:00
onsdag d. 24. september 2025 Kl. 18:15 - 20:00
onsdag d. 1. oktober 2025 Kl. 18:15 - 20:00
onsdag d. 8. oktober 2025 Kl. 18:15 - 20:00
Sted: Vartov, Farvergade 27, 1463 København K Lokale: Svend (opgang L, st.)
Tilmelding fra 2/6 kl. 10
Læs mere om
Benjamin Boysen