Kurv
0
Tro og eksistens

Shamaner og ånder - Animisme i historisk og nutidigt perspektiv

Ved cand.mag. Rune Engelbreth Larsen

Er nogle sten levende? Kan skovens træer iagttage dig? Og taler dyr til udvalgte mennesker, såkaldte shamaner? Den slags forestillinger benævnes ofte som animisme eller shamanisme og er uden tvivl den mest udbredte verdensforståelse historisk og geografisk.

Antikkens grækere og romere var animister, jernalderens vikinger og talrige indfødte folk var animister, og hundreder af millioner i Sydamerika og Asien er i dag animister. Shamaner kendes under forskellige navne i de fleste animistiske kulturer historien igennem, hvor deres rolle er at opretholde venskabelige forhold til naturens og kulturens ånder. Men hvad er det for en funktion de udfører? Hvordan har vi forstået disse traditioner historisk, og hvad siger historikere og antropologer i dag om sådanne verdensforståelser?

Forelæsningsrækken tager os på en historisk rejse fra stenalderen over antikken til vikingetiden og helt frem til i dag for at finde ud af, hvad animisme og shamanisme er, og giver bud på, hvorfor begge dele igen breder sig. Hvorfor appellerer disse anskuelser og traditioner i dag til eksperter, der beskæftiger sig med alt fra antropologi og religion til biodiversitet og klimaforandringer?

1. Stenalder-shamanisme: Fra stenalderens dyremennesker til bibelsk animisme-forbud. Introduktion til vestlige perspektiver på animisme og shamanisme fra 1800-tallet til i dag.

2. Vestens animistiske kulturarv: Fra grækernes naturånder til romernes levende meteorsten.

3. Ny animisme: Det 21. århundredes vestlige syn på animisme og shamanisme. Fra traditionel shamanisme til moderne shamanisme.

Shamaner og ånder - Animisme i historisk og nutidigt perspektiv
Shaman ved Baikal-søen. Foto: Arkady Zarubin

Holdinfo

Hold: 1310

Startdato: torsdag d. 24. oktober 2024

Slutdato: torsdag d. 7. november 2024

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 3 torsdage

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
torsdag d. 24. oktober 2024 Kl. 18:15 - 20:00
2. undervisningsgang
torsdag d. 31. oktober 2024 Kl. 18:15 - 20:00
3. undervisningsgang
torsdag d. 7. november 2024 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: Søndre Campus, Karen Blixens Plads 8, 2300 Kbh. S Lokale: 15A.2.13 (bygning 15, 2. sal)

Pris: Kr. 420,-

Det maksimale antal der kan tilmeldes er 6

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.