Kurv
0
Historie

Aktion Möwe - 80-årsdagen for det tyske angreb på dansk politi under besættelsen

Ved museumsleder, ph.d. Frederik Strand og cand.mag. Anders Brandt Lundager, begge fra Politimuseet

Den 19. september 2024 er 80-årsdagen for et af de mest gennemgribende tyske indgreb i Danmark under besættelsen – og samtidigt den sorteste dag i dansk politis historie. Det skete, da Den højere SS- og Politifører i Danmark, Günther Pancke, iværksatte en landsdækkende aktion, den såkaldte 'Aktion Möwe' mod det danske politikorps.

Gennem afvæbning og pression, i form af gidseltagning og deportation af ca. 2.000 betjente til tyske KZ- og arbejdslejre, ville Pancke eliminere den potentielle trussel fra den store, velorganiserede danske politistyrke og samtidig reorganisere etaten under tysk overherredømme. Aktionen og de tyske hensigter endte i kaos, da det danske politi utilsigtet blev opløst – dette med store konsekvenser for besættelsesmagten selv og det danske samfund, der stod tilbage uden nationalt politi resten af besættelsen.

Arrangementet rundes af med en reception, drikkevarer er inkluderet i prisen.

Foredraget er baseret på en ny bog om emnet, Aktion Möwe - 19. september 1944. Det tyske angreb på dansk politi under besættelsen skrevet af de to foredragsholdere (Lindhardt og Ringhof, udkommer i september 2024). Der vil være mulighed for at erhverve sig bogen ved den efterfølgende reception.

Aktion Möwe - 80-årsdagen for det tyske angreb på dansk politi under besættelsen
19. september 1944: Danske politifolk i stilling i forbindelse med kampene ved Amalienborg, hvor en tysk marinestyrke uforvarende kom i skudkamp med slottets danske politivagt.

Holdinfo

Hold: 1010

Startdato: torsdag d. 19. september 2024

Slutdato: torsdag d. 19. september 2024

Tidspunkt: Kl. 16:00 - 18:30

Varighed: 1 torsdag

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
torsdag d. 19. september 2024 Kl. 16:00 - 18:30

Sted: Kristeligt Dagblad, Vimmelskaftet 47, 1161 København K Lokale: Bernina-salen, 1. sal

Pris: Kr. 250,-

Det maksimale antal der kan tilmeldes er 6

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.