Kurv
0
Litteratur og sprog

Bernina-forelæsning: J.P. Jacobsen – Kærligheden og naturen

Ved lektor em., lic.phil. Jørn Erslev Andersen, AU

J.P. Jacobsen var på mange måder et særtilfælde i kredsen af forfattere omkring det moderne gennembrud og et usædvanligt sammensat menneske. Naturvidenskabsmand, men som forfatter karakteriseret af et banebrydende lyrisk sprog i både poesi og prosa. Ugift, men hyppigt kredsende om kærligheden og erotikken. Forbundet til opvækstens barske landskab i Thy, men med et internationalt udsyn, især mod den moderne tysksprogede verden. Darwinist, men optaget af det sjælelige.

Måske skal disse to sider af Jacobsens livssyn – det naturalistiske og det sjælelige - forstås i sammenhæng med hinanden snarere end som modsætninger – måske skal hans forfatterskab ses som et forsøg på at rumme begge sider i en nyskabende syntese. Jacobsen-forsker Jørn Erslev Andersen giver i denne forelæsning sit bud på en ny forståelse af mennesket og digteren.

 

Fra åbningen i 1881 og tre årtier frem, dannede Café Bernina på Vimmelskaftet 47 ramme om et af de mest betydningsfulde og kreative miljøer i dansk kulturhistorie. Med Georg Brandes som åndeligt midtpunkt mødtes forfattere, kunstnere og intellektuelle fra hele Skandinavien for at diskutere kunst, moral og politik over et glas Certosa-likør.

Gennem en række forelæsninger i Berninas historiske lokaler, belyser vi nogle af de centrale kulturpersonligheder, som satte deres præg på den gryende modernitet. Forelæsningerne er blevet til i et samarbejde med Kristeligt Dagblad.

Bernina-forelæsning: J.P. Jacobsen – Kærligheden og naturen
Ernst Josephson: Den danske forfatter J.P. Jacobsen (1847-1885), 1879. Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot

Holdinfo

Hold: 1726

Startdato: onsdag d. 9. oktober 2024

Slutdato: onsdag d. 9. oktober 2024

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 1 onsdag

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
onsdag d. 9. oktober 2024 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: Kristeligt Dagblad, Vimmelskaftet 47, 1161 København K Lokale: Bernina-salen, 1. sal

Pris: Kr. 200,-

Det maksimale antal der kan tilmeldes er 6

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.