Kurv
0
Litteratur og sprog

Bernina-forelæsning: Johannes V. Jensen – Modernitet og træsko

Ved ekstern lektor, cand.mag. Anders Østergaard, KU

Den unge Johannes V. Jensen er indbegrebet af Berninatiden – og helt sin egen. Levende optaget af Darwin og Brandes indfanger han med en uhørt, energisk sprogkunst og sansefortætning det modernes stemninger. I knivskarp journalistik og rejseskildringer, i romaner, digte og myter om ustillet længsel ser han øjeblikkets universelle perspektiv. Men under cafébordet står Jensens ’træsko’ – dvs. hans underfundige Himmerlandsfortællinger om traditioner og typer fra hans barndomsegn, der falder ud af tiden. Vi skal i denne forelæsning se, hvor fascinerende han omspænder disse modsætninger.

Fra åbningen i 1881 og tre årtier frem, dannede Café Bernina på Vimmelskaftet 47 ramme om et af de mest betydningsfulde og kreative miljøer i dansk kulturhistorie. Med Georg Brandes som åndeligt midtpunkt mødtes forfattere, kunstnere og intellektuelle fra hele Skandinavien for at diskutere kunst, moral og politik over et glas Certosa-likør.

Gennem en række forelæsninger i Berninas historiske lokaler, belyser vi nogle af de centrale kulturpersonligheder, som satte deres præg på den gryende modernitet. Forelæsningerne er blevet til i et samarbejde med Kristeligt Dagblad.

Bernina-forelæsning: Johannes V. Jensen – Modernitet og træsko
Johannes V. Jensen. Portræt malet af Valdemar Andersen (1905)

Holdinfo

Hold: 1724

Startdato: tirsdag d. 29. oktober 2024

Slutdato: tirsdag d. 29. oktober 2024

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 1 tirsdag

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
tirsdag d. 29. oktober 2024 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: Kristeligt Dagblad, Vimmelskaftet 47, 1161 København K Lokale: Bernina-salen, 1. sal

Pris: Kr. 200,-

Det maksimale antal der kan tilmeldes er 6

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.